Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Лекар от „Четири лапи” вече е при лъва Хектор

  04.07.2020 08:10             
Лекар от „Четири лапи” вече е при лъва Хектор

Ще го наблюдава няколко дни преди да му назначи лечение

ПАЗАРДЖИК. Лекар от фондация „Четири лапи” вече е в областния град заради лъва Хектор, научи „Знаме”. Той ще направи детайлно наблюдение и изследване на състоянието на голямата котка, която има здравословни проблеми. Специалистът ще следи дневния режим на хранене на животното, начина, по който напуска къщичката си сутрин, ще гледа и анализира поведението му през деня. Наблюдението ще продължи няколко дни. Това време ще бъде достатъчно лекарят да констатира дали Хектор има сериозно заболяване или то е резултат от възрастта му, защото все пак е на 15 години. Пределната възраст за добро здраве при тези царствени животни е 18 години. След наблюдението и медицинските изследвания на изстрадалото животно ще бъде назначено лечение.

Преди дни Мария Христова публикува във Фейсбук снимки на видимо отслабналия и унил Хектор. „Не мога да остана безразлична. Вчера останах потресена от състоянието на лъва в зоопарка на „Острова”. Това царствено животно затворено в клетка. Болно и безпомощно. Не можах да разбера счупени задни крайници ли има, или е болест? Видях колко коравосърдечни хора има, които се опитваха и да го дразнят. Няма по-безсърдечни създания от нас, хората“, написа тя.

Лъвът и сестра му Рая са родители на лъва Иван-Асен, който живее в спасителен център в Холандия заедно с Терез и Масуд. Преди това всички обитавах зоологическата градина в Разград, но се оказа, че там условията са изключително лоши. Сега Хектор и Рая живеят в прекрасни условия в зоологическия кът на остров „Свобода”, а откакто стана ясно, че видимо отслабналият и немощен пазарджишки лъв линее, много граждани и гости на областния център стискат палци на Хектор пак да си върне тонуса.

Заради коронавируса отпадна вариантът немски специалист да идва в Пазарджик да преглежда царя на животните. На този етап се предполага, че болни стави измъчват лъва, коментира и Явор Гечев от фондация "Четири лапи". „Проблемът на българските зоопаркове е, че няма достатъчно квалифициран персонал и ветеринарни лекари. Това трябва да са хора, които не просто да хранят животните, но и да се грижат за тях, казва Гечев. Нека да не забравяме, че 13 години от живота си изкара в зоопарка в Разград, където, меко казано, условията не бяха добри. В Пазарджик се радва на по-голяма площ и има достатъчно играчки и храсти за криене. Настилката е естествена, за да не се стигне до нараняване на лапите му, както стана с лъва в Разград. Още при пристигането на лъвовете в Пазарджик беше ясно, че двете животни не са в добро здраве, тъй като са плод на кръвосмешение. На Хектор му е направена вазектомия, така че няма проблем да живее с Рая, но вече е поостарял и е нормално да се появят проблеми. А това, че е слаб, понякога е добре за лъвовете, тъй като, ако са с наднормено тегло, ставите им се натоварват повече", обяснява Гечев.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички