Пазарджик

Лекар от „Четири лапи” вече е при лъва Хектор

  04.07.2020 08:10             
Лекар от „Четири лапи” вече е при лъва Хектор

Ще го наблюдава няколко дни преди да му назначи лечение

ПАЗАРДЖИК. Лекар от фондация „Четири лапи” вече е в областния град заради лъва Хектор, научи „Знаме”. Той ще направи детайлно наблюдение и изследване на състоянието на голямата котка, която има здравословни проблеми. Специалистът ще следи дневния режим на хранене на животното, начина, по който напуска къщичката си сутрин, ще гледа и анализира поведението му през деня. Наблюдението ще продължи няколко дни. Това време ще бъде достатъчно лекарят да констатира дали Хектор има сериозно заболяване или то е резултат от възрастта му, защото все пак е на 15 години. Пределната възраст за добро здраве при тези царствени животни е 18 години. След наблюдението и медицинските изследвания на изстрадалото животно ще бъде назначено лечение.

Преди дни Мария Христова публикува във Фейсбук снимки на видимо отслабналия и унил Хектор. „Не мога да остана безразлична. Вчера останах потресена от състоянието на лъва в зоопарка на „Острова”. Това царствено животно затворено в клетка. Болно и безпомощно. Не можах да разбера счупени задни крайници ли има, или е болест? Видях колко коравосърдечни хора има, които се опитваха и да го дразнят. Няма по-безсърдечни създания от нас, хората“, написа тя.

Лъвът и сестра му Рая са родители на лъва Иван-Асен, който живее в спасителен център в Холандия заедно с Терез и Масуд. Преди това всички обитавах зоологическата градина в Разград, но се оказа, че там условията са изключително лоши. Сега Хектор и Рая живеят в прекрасни условия в зоологическия кът на остров „Свобода”, а откакто стана ясно, че видимо отслабналият и немощен пазарджишки лъв линее, много граждани и гости на областния център стискат палци на Хектор пак да си върне тонуса.

Заради коронавируса отпадна вариантът немски специалист да идва в Пазарджик да преглежда царя на животните. На този етап се предполага, че болни стави измъчват лъва, коментира и Явор Гечев от фондация "Четири лапи". „Проблемът на българските зоопаркове е, че няма достатъчно квалифициран персонал и ветеринарни лекари. Това трябва да са хора, които не просто да хранят животните, но и да се грижат за тях, казва Гечев. Нека да не забравяме, че 13 години от живота си изкара в зоопарка в Разград, където, меко казано, условията не бяха добри. В Пазарджик се радва на по-голяма площ и има достатъчно играчки и храсти за криене. Настилката е естествена, за да не се стигне до нараняване на лапите му, както стана с лъва в Разград. Още при пристигането на лъвовете в Пазарджик беше ясно, че двете животни не са в добро здраве, тъй като са плод на кръвосмешение. На Хектор му е направена вазектомия, така че няма проблем да живее с Рая, но вече е поостарял и е нормално да се появят проблеми. А това, че е слаб, понякога е добре за лъвовете, тъй като, ако са с наднормено тегло, ставите им се натоварват повече", обяснява Гечев.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПОД НАЕМ  ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ, ЦЕНТЪР, ЩАБА, 220 ЛВ.,0888 957 726.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.
Всички