Регионът

„Карабунарска мозайка“ - едно завръщане към корените

  08.07.2020 06:45             
„Карабунарска мозайка“ - едно завръщане към корените

КАРАБУНАР. „Карабунарска мозайка” на Емил Хаджийски е полет над всяко карабунарско кътче - от Сунгурли до Могилата, по течението на река Геренска, под Римския мост, обратно през Орището та до Горна и Долна Маданица. В редовете й е втъкана душата на автора, като нишка в шарена карабунарска черга, застлана в прохладната зимна стая на родната къща. Омайният аромат на страниците й ни отвежда до бащиното огнище, на което къкри вкусна бабина гозба и ухае на топъл домашен хляб замесен в нощовите на миналото. И държейки тази книга, всеки ще потрепне от вълнение, нетърпелив да се върне към корените и да посее у децата си зрънце любов към бита и културата на родния край, че дърво без корен не оцелява…

 

Тези мисли преминават през ума ми, докато организирам събитието за представянето на книгата, не суховато, както всеки си представя, а извън всички норми, „по нашенски“ – както казват карабунарци.

 

В топлата юнска вечер, между пандемията и замрелите културни събития, към Народно читалище „Възраждане – 1926“ в село Карабунар, се стичат хора, някои от които не са се прибирали в родния край с години. Обединява ги среща, която очакват с нетърпение от няколко месеца – представянето на новия бисер в колекцията на карабунарския писател Емил Хаджийски или за всички нас – Чичо Милчо. Чакат с нетърпение не само книгата, но и срещата с отдавна невиждани и може би забравени лица – роднини, приятели, познати…

Жаждата за спомени, информация, снимки от родния край, пречупени през погледа на автора, написани на „нашенски“, е неутолима. Това знае и Чичо Милчо, който обеща да издаде още няколко книги, следващата, от които вече е на чернова.

Събитието бе завършено с почерпка (коктейл), за да се раздумат хората в приятна обстановка. Пълна зала, нови впечатления, усмихнати лица, топли погледи, емоции – какво повече би могъл да иска един невероятен писател, заел се с нелеката задача – да запълни белите петна в историята на едно село, което ще е винаги в сърцето му.

Организатори на събитието бяха НЧ “Възраждане-1926“ и кметът на село Карабунар – Иван Каменарски.

Валентина ШУМАНОВА (библиотекар)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички