Регионът

„Карабунарска мозайка“ - едно завръщане към корените

  08.07.2020 06:45             
„Карабунарска мозайка“ - едно завръщане към корените

КАРАБУНАР. „Карабунарска мозайка” на Емил Хаджийски е полет над всяко карабунарско кътче - от Сунгурли до Могилата, по течението на река Геренска, под Римския мост, обратно през Орището та до Горна и Долна Маданица. В редовете й е втъкана душата на автора, като нишка в шарена карабунарска черга, застлана в прохладната зимна стая на родната къща. Омайният аромат на страниците й ни отвежда до бащиното огнище, на което къкри вкусна бабина гозба и ухае на топъл домашен хляб замесен в нощовите на миналото. И държейки тази книга, всеки ще потрепне от вълнение, нетърпелив да се върне към корените и да посее у децата си зрънце любов към бита и културата на родния край, че дърво без корен не оцелява…

 

Тези мисли преминават през ума ми, докато организирам събитието за представянето на книгата, не суховато, както всеки си представя, а извън всички норми, „по нашенски“ – както казват карабунарци.

 

В топлата юнска вечер, между пандемията и замрелите културни събития, към Народно читалище „Възраждане – 1926“ в село Карабунар, се стичат хора, някои от които не са се прибирали в родния край с години. Обединява ги среща, която очакват с нетърпение от няколко месеца – представянето на новия бисер в колекцията на карабунарския писател Емил Хаджийски или за всички нас – Чичо Милчо. Чакат с нетърпение не само книгата, но и срещата с отдавна невиждани и може би забравени лица – роднини, приятели, познати…

Жаждата за спомени, информация, снимки от родния край, пречупени през погледа на автора, написани на „нашенски“, е неутолима. Това знае и Чичо Милчо, който обеща да издаде още няколко книги, следващата, от които вече е на чернова.

Събитието бе завършено с почерпка (коктейл), за да се раздумат хората в приятна обстановка. Пълна зала, нови впечатления, усмихнати лица, топли погледи, емоции – какво повече би могъл да иска един невероятен писател, заел се с нелеката задача – да запълни белите петна в историята на едно село, което ще е винаги в сърцето му.

Организатори на събитието бяха НЧ “Възраждане-1926“ и кметът на село Карабунар – Иван Каменарски.

Валентина ШУМАНОВА (библиотекар)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички