Спорт

Брадли Гънтър: „Хебър” ми предложи най-доброто

  06.07.2020 07:28             
Брадли Гънтър: „Хебър” ми предложи най-доброто

Извън волейбола моята страст е готвенето, признава любимецът на феновете

 

Любимецът на феновете и звездата на тима. Властелинът на сервиса и майсторът на атаката. Непробиваемият в защита. Разбира се, говорим за Брадли Гънтър. Кариерата на канадеца в Европа започна с естонския „Биг Банк Тарту”, където печели сребърен медал, а после Брадли игра един сезон в полския „Трефъл” (Гданск) под ръководството на италианската легенда Андреа Анастази и спечели бронза в Плюс лигата. В Пазарджик диагоналът с номер 18 на гърба бързо се наложи като „перлата” в селекцията на Анастас Петров заедно с Александар Ляфтов и приносът му за спечелването на Купата и Суперкупата на България от „тигрите” е безспорен и безценен.

Брадли Гънтър е роден на 5 декември 1993 г. е град Комокс (Comox) в Канада. Висок е 198 см и тежи 91 кг. Уникалните му отигравания на полето , карат селекционерът на Канада да наблюдава мачовете му. Брадли притежава уникален отскок, с който може да забие топка на височина от 354 см. Това му отреди място и в мъжкия тим на Канада след като преди това бе играл и за юношите до 21 години на „кленовите листа”.

- Брадли, как ти се отрази времето за изолация?

- Добре. Бих казал дори, че карантинното време в известна степен ме лекуваше. Тялото и умът ми почиваха.

- Къде и как го прекара? Къде се намираш точно сега?

- Цялото време го прекарах в Пазарджик. След като градовете бяха отворени, аз успях да обиколя България и Гърция и да видя красивата природа от планини до морето. За съжаление реших да не пътувам до Канада и да видя семейството си. Но имах страхотни моменти тук с приятели и с приятелката си. Сега съм в Пазарджик.

- Да не би по неволя да остана в „Хебър” заради Ковид-19? Не, сериозно, трудни ли бяха преговорите?

- Преговорите продължиха доста време между моя мениджър, клуба и мен. Първоначално бях планирал да продължа кариерата си извън „Хебър”, но в последния момент промених мнението си. И не съжалявам, че оставам тук.

- Научи ли български? За преговорите?

- Научих само малко. Колкото да правя поздрави и поръчки в ресторанта. Е, разбира се и за някои конкретни ситуации, когато играем волейбол.

- Имаше две оферти, разкажи ни повече за тях, голямо ли бе изкушението?

- Да, наистина имаше няколко други оферти, които се превърнаха в по-сериозни преговори, но „Хебър” ми даде най-добрия пълен пакет, а това ме удовлетворява в пълна степен. Тук ми е добре.

- Българската федерация по волейбол ни отне шанса за титлата, какво мислиш за това? Какво мислиш за нашите шансове?

- Беше разочароващо решението им просто да използват настолната маса за класиране на шампионата. Повечето други лиги в Европа решиха да не назоват никакви шампиони, да не правят крайни класирания и използват само таблици като тази на CEV (Европейската конфедерация по волейбол, б.р.). Но аз не влизам в политиката на решението на БФВ, просто бих искал да играем, за да покажем какво можем да постигнем.

- В шампионата има нов формат, който „Хебър” подкрепи впоследствие. За добро ли е?

- За добро? Няма да знаем това, докато не бъде тествано! Но това ще бъде свежа сцена за играчите и феновете. Може би повече двубои на високо ниво и по-малко в средата на седмицата.

- Играехте в Полша и Естония преди България, доста различни първенства…

- Естонската и българската лиги са малко подобни, в смисъл, че повечето играчи на националния отбор от най-високо ниво са в чужбина, а в останалата част от лигата има малко чужденци. Полша, знаете, е на друго ниво. Залите са големи и нови и има толкова любов към волейбола там от феновете. Почти всеки отбор е много конкурентен.

 

- Как се запали по волейбола? Имаше ли друг спорт преди това?

- Отрано започнах да играя волейбол - в часовете по физическо възпитание, когато бях в началното училище. Продължих през цялото си време като ученик да се занимават с баскетбол и волейбол, докато не завърших 12 клас и тогава трябваше да избера един от двата спорта. И избрах.

- Колко е популярен волейболът в Канада? А популярен ли е „Хебър” в Канада?

- В Канада волейболът може дори да не е в топ 10 от популярните спортове, но през последните 5 години той нараства с успеха на националния ни отбор на закрито и плажен волейбол! А за „Хебър… Не вярвам, че някой извън семейството ми гледа „Хебър” в Канада, ха-ха-ха.

- Ти си първият носител на зелена карта на честната игра, спориш ли с някого в спорта или в живота?

- Мисля, че добре се „сглобиха” нещата, когато аз станах първият й носител. Получих зелената карта и това е заслужено. Вярвам в честността. Вярвам в това, че трябва да се отнасяте към другите, както искате да бъдете третирани вие самите. Надявам се и другите да направят същото. Аз също така съм се занимавал със съдийство във волейбола и знам, че е невъзможно да бъдеш перфектен. Съдиите правят най-доброто, на което са способни, и понякога се нуждаят от малко помощ от играчите.

- По какво си приличат и по какво се различават Андреа Анастаси и Атанас Петров?

- Те са пълни противоположности. Но всеки треньор, който имах, е напълно различен. Анастаси беше много страстен и скачаше и падаше нагоре и надолу в емоциите. Крещеше… Но беше голям мотиватор и вярваше в нашите способности. Атанас е по-техничен и спокоен. Той има план за всичко и вярва, че когато изпълняваме плана, имаме успех. Различни са, но и при двамата имах успех. Надявам се това да продължи!

- Имаш приятелка. Кажи повече за личния си живот.

- Да, имам приятелка, тя е от Полша и живее при мен в Пазарджик. Когато не играя волейбол, обичам да пътувам, радвам се навсякъде да видя нещо ново, което случаят ми предлага. Ще ти доверя, че също така и съм страстен готвач. Обичам да готвя, опитвам нови рецепти от всички кухни, намирам и използвам най-добрите възможни съставки. Но ако питаш за любимите ми рецепти, най-харесвам японската кухня. Любими са ми японските gyosa (смляно свинско, зелен лук, зеле, джинджифил, чесън, соев сос и сусамово масло) и ramen (супа с юфка плюс китайска пшеница, сервирана в месен или рибен бульон, често ароматизиран със соев сос и гарниран със сушени морски водорасли нори). Обичам и арабската shakshuka (яйца с брашно в силен, подправен доматен и черен сос, с настърган остър кашкавал от сирена фета и агданоз), както и да приготвям домашен хляб.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички