Регионът

За бъдещия СПА център вода няма засега

  30.06.2020 06:48             
За бъдещия СПА център вода няма засега
Минералната чешма събира хора отблизо и далеч

Брациговски зет купи имота

БРАЦИГОВО. Сградата на бившата Минерална баня и площта около нея са собственост на бизнесмена Васил Василев, който е председател на Общонародния комитет „Васил Левски” и брациговски зет. Днес само телена ограда подсказва, че имотът е частен и достъпът до него е забранен. За съжаление,

повече от 2 години зад заграждението нищо не се случва

Причината за нелицеприятната гледка е проблемът с липсата на количеството вода, необходима за предназначението на сградата - СПА център.

Още миналата година новият собственик с писмо до общината моли да му бъде осигурена въпросната минерална вода, но искането му удря на камък. Вината обаче не е на общинската администрация. Повече информация по казуса за липсващата лековита течност даде за "Знаме" инж. Мария Батаклиева, зам.-кмет на общината:

- Минералната вода в България е изключителна държавна собственост. С решение от 13 февруари 2018 г.

екоминистерството предостави на общината два минерални извора

(сондажа) с номера 2 и 5 за безвъзмездно ползване до 2026 г. Общинските съветници на свое заседание от 28 февруари гласуваха извор номер 2 с дебит от 0.5 л/сек да захранва Минералната чешма, от която брациговци и хора от близо и далеч си наливат вода.

Искането на г-н Василев е да ползва дебит от 1 л/сек точно от сондаж номер 2. Удовлетворяване на желанието му не е възможно, защото съгласно сертификата

изворът има технически възможен дебит

0.5 л/сек, уточни г-жа Батаклиева.

Тя увери, че ръководството на общината търси възможности за реализиране на инвестиционните намерения на Васил Василев. Изпратено е запитване до екоминистерството с молба да стартира процедура за ползване на вода от сондаж номер 1 от находището. След резултатите от изследваните водни проби ведомството да издаде биологична оценка на минералната вода от сондаж номер 1 затова кога и как може да се ползва и в какво количество.

Инж. Батаклиева поясни още, че общината е изпратила до Министерството на околната среда и водите свое предложение за използване на сондаж номер 5. Предвижда

концесия за бутилиране на минерална вода за срок от 25 години

Предложението е подкрепено с решение на Общинския съвет от 27 март тази година. В документа се уточнява, че от общия дебит на извора 1.25 л/сек бъдещият концесионер да ползва само 1 л/сек. Чака се добрата вест за съгласие от екоминистерството, защото е тъжно лековитата течност, вместо да достига до хората, да се излива безсмислено в реката, изрази съжалението си инж. Батаклиева.

Тя увери, че градът има нужда от хора като Васил Василев, които

да влагат парите си за повишаване на жизнения стандарт на жителите

- осигуряване на нови работни места и подобряване на инфраструктурата на града.

- Оставаме с надеждата екоминистерството за разреши ползването на извор номер 1 за бъдещия СПА център и за спорт, защото повече от 20 години старата баня се руши, а мястото наоколо пустее, обрасло в бурени. Време е брациговци отново да върнат славата на лековитата вода на Банята и на чистия планински въздух.

Продажбата на общинския имот се осъществи чрез обявен от общината търг. Единственият кандидат и на двата тура бе Васил Василев. Покупката стана през 2018 г. и представлява 3-етажна постройка с място от близо 9 декара.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички