Регионът

За бъдещия СПА център вода няма засега

  30.06.2020 06:48             
За бъдещия СПА център вода няма засега
Минералната чешма събира хора отблизо и далеч

Брациговски зет купи имота

БРАЦИГОВО. Сградата на бившата Минерална баня и площта около нея са собственост на бизнесмена Васил Василев, който е председател на Общонародния комитет „Васил Левски” и брациговски зет. Днес само телена ограда подсказва, че имотът е частен и достъпът до него е забранен. За съжаление,

повече от 2 години зад заграждението нищо не се случва

Причината за нелицеприятната гледка е проблемът с липсата на количеството вода, необходима за предназначението на сградата - СПА център.

Още миналата година новият собственик с писмо до общината моли да му бъде осигурена въпросната минерална вода, но искането му удря на камък. Вината обаче не е на общинската администрация. Повече информация по казуса за липсващата лековита течност даде за "Знаме" инж. Мария Батаклиева, зам.-кмет на общината:

- Минералната вода в България е изключителна държавна собственост. С решение от 13 февруари 2018 г.

екоминистерството предостави на общината два минерални извора

(сондажа) с номера 2 и 5 за безвъзмездно ползване до 2026 г. Общинските съветници на свое заседание от 28 февруари гласуваха извор номер 2 с дебит от 0.5 л/сек да захранва Минералната чешма, от която брациговци и хора от близо и далеч си наливат вода.

Искането на г-н Василев е да ползва дебит от 1 л/сек точно от сондаж номер 2. Удовлетворяване на желанието му не е възможно, защото съгласно сертификата

изворът има технически възможен дебит

0.5 л/сек, уточни г-жа Батаклиева.

Тя увери, че ръководството на общината търси възможности за реализиране на инвестиционните намерения на Васил Василев. Изпратено е запитване до екоминистерството с молба да стартира процедура за ползване на вода от сондаж номер 1 от находището. След резултатите от изследваните водни проби ведомството да издаде биологична оценка на минералната вода от сондаж номер 1 затова кога и как може да се ползва и в какво количество.

Инж. Батаклиева поясни още, че общината е изпратила до Министерството на околната среда и водите свое предложение за използване на сондаж номер 5. Предвижда

концесия за бутилиране на минерална вода за срок от 25 години

Предложението е подкрепено с решение на Общинския съвет от 27 март тази година. В документа се уточнява, че от общия дебит на извора 1.25 л/сек бъдещият концесионер да ползва само 1 л/сек. Чака се добрата вест за съгласие от екоминистерството, защото е тъжно лековитата течност, вместо да достига до хората, да се излива безсмислено в реката, изрази съжалението си инж. Батаклиева.

Тя увери, че градът има нужда от хора като Васил Василев, които

да влагат парите си за повишаване на жизнения стандарт на жителите

- осигуряване на нови работни места и подобряване на инфраструктурата на града.

- Оставаме с надеждата екоминистерството за разреши ползването на извор номер 1 за бъдещия СПА център и за спорт, защото повече от 20 години старата баня се руши, а мястото наоколо пустее, обрасло в бурени. Време е брациговци отново да върнат славата на лековитата вода на Банята и на чистия планински въздух.

Продажбата на общинския имот се осъществи чрез обявен от общината търг. Единственият кандидат и на двата тура бе Васил Василев. Покупката стана през 2018 г. и представлява 3-етажна постройка с място от близо 9 декара.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички