Регионът

Ръжта за Хляба на мира тази година се отглежда в Пазарджик

  27.06.2020 06:13             
Ръжта за Хляба на мира тази година се отглежда в Пазарджик

Официалното откриване на жътвената кампания ще е в землището на нашия град

Очкват се земеделската министърка, нейните заместнички и шефът на фонд "Земеделие"

На 3 юли, в землището на Пазарджик, ще бъде ожъната ръжта, която България ще изпрати за замесване на тазгодишния „Хляб на мира“. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. С него се ознаменува падането на Берлинската стена.

Традицията започва през 2012 г., когато добитата ръж от полето около Помирителната църква в немската столица е изпратена до всяка страна-участничка. Така

през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е официален партньор по проекта за България още от самото му начало. Всяка година представител на браншовата организация от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта. Това се случва и в останалите държави. А у нас през 2020 г. честта се падна на Пазарджик. Землището с ръжта се намира след Гробищния парк, в посока Добровница, научи "Знаме".

Зърнопроизводители от цялата страна ще се съберат за събитието, на което НАЗ ще открие официално и жътвената кампания. Ще присъства председателят, членовете на Управителния съвет, членове от различни населени места на голямата браншова организация.
Програмата започва в 10.00 часа. Домакин е Съюзът на производителите на зърнени и маслодайни култури – Пазарджик с председател инж. Александър Миндачкин.

Ще бъде отслужен водосвет за здраве, ще има и фолклорна програма

Списъкът на официалните гости е дълъг. Поканени са министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, двете й заместнички Лозана Василева, която е от Пазарджик, и Вергиния Кръстева. Както и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, областният управител Стефан Мирев, кметът Тодор Попов, шефовете на Областната дирекция "Земеделие" и Държавен фонд "Земеделие", представители на селскостопанската гимназия и други.

Очаква се земеделската министърка да извърши традиционния ритуал по замесването на ръжено тесто в корито.
Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички