Крими

Изгоряха 2 житни блока с обща площ 360 декара в Огняново

  23.06.2020 10:21             
Изгоряха 2 житни блока с обща площ 360 декара в Огняново

От началото на годината до момента на територията на област Пазарджик са възникнали 287 пожара на сухи треви, като последният от пожарите е възникнал на 22.06.2020 г. и са опожарени два житни блока с обща площ 360 дка в землището на Огняново.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик призовава гражданите, които преминават или се намират в земеделските земи извън населените места, при извършване на дейности в тези територии, да проявят особена бдителност и да спазват следните препоръки:

        1.Преминавайки покрай неожънати площи да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

         2.Да не почистват земеделските земи, слогове и крайпътни ивици от растителни остатъци и стърнища чрез палене на огън, тъй като запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горски фонд, или да затрудни движението на МПС по пътищата като понижи видимостта.

        3.Растителните остатъци от земеделската дейност да се събират на определени места и да се извозват на регламентираните сметища.

         4.Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посевите и на разстояние по-малко от 50м. до тях.

         5. При складиране и съхраняване на слама, сено и др. да се обособяват  фигури с единично тегло до 200т. и разстояние между фигурите не по-малко от 15м.  и на разстояние не по-малко от 10 м. от пътища и 50 м. от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5м.

         6.Техниката ползвана в жътвената кампания трябва да бъде осигурена с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари и да се почиства ежедневно след приключване на работа от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.

         7.Водачите  на земеделската техника са длъжни да могат да работят с наличните пожаротехнически средства и да не допускат боксуване на управляваната от тях техника в житните площи, стърнища и в района на фуражните площадки.

         При откриване на признаци на пожар в земеделските територии, не се колебайте, а подайте  съобщение за пожар на телефона за спешни повиквания 112, като оставите вашите данни за връзка – имена и телефон.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички