Регионът

На 73% е пълен язовир "Тополница", водите на реките Тополница и Марица са мътни

  21.06.2020 06:19             
На 73% е пълен язовир \

Съоръженията на Напоителни системи са под постоянно наблюдение

ПАЗАРДЖИК. Служителите на Напоителни системи ЕАД – клон „Тополница” наблюдават реките, язовирите и напоителните канали непрекъснато.

Ето защо "Знаме" потърси за коментар управителя на пазарджишкия клон на дружеството Сашка Целева:

- Г-жо Целева, какво е състоянието на язовирите на територията на нашата област, които наблюдавате?

- В момента (сряда по обяд - бел. авт.) язовир "Тополница" е с обем 99 милиона 975 хиляди кубика. Това означава, че е пълен приблизително на 73%. Няма никакъв проблем с този язовир. Използваме от него вода за напояване - в количествата, в които са нужни. С тази вода напояваме площи в област Пазарджик и област Пловдив. Язовир "Малка Мътница" във  Велинград е пълен на 85% , а язовир "Виноградец" е на 45%. Тези язовири също са под наблюдение.

- Да очакваме ли проблеми от реките?

- Следим основно Марица, Тополница, Елшишка и всички по-малки реки, които се вливат в тях. Те също са под контрол. В определени моменти нивото на Марица е малко по-високо. Нощно време се увеличава нивото на вода вследствие на работата на ВЕЦ. Източените от нас водни количества винаги са съобразени с нуждите на земеделските производители. Стараем се максимално да пестим водата. В следствие на честите валежи напояването в района е значително намалено.

- Опасност от изненади има ли?

- Към момента, смятам, че няма. Дигите на реките са добре укрепени. Язовирите са в добро техническо състояние. Упражняваме непрекъснат контрол. Водата в реките е мътна поради обилните валежи.

- А как върви поливният сезон?

- Поливният сезон стартира много добре с достатъчно за напояване количество вода. Обилните валежи може да навредят на някои култури. Напоителните канали са в изправност и отговаряме на нуждите на всички желаещи да получат вода за напояване.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички