Регионът

Стефка Стоянова от ХМО-Пазарджик: Още не е изпълнена месечната норма на валежите за юни

  20.06.2020 06:19             
Стефка Стоянова от ХМО-Пазарджик: Още не е изпълнена месечната норма на валежите за юни

Имали сме години със 147,9 л/кв. м на месец, а за юни засега са паднали 32,6 л/кв.м

 

ИВАЙЛО. Метеоролозите ни обещават дъждовно време почти до края на месеца и ни успокояват, че място за паника няма. Не само земеделците обаче се чувстват притеснени. Къде отиде лятото, питат се хората, а ние потърсихме подробности за дъждовната обстановка от Хидрометеорологичната обсерватория „Пазарджик” към НИМХ на БАН, която поддържа и отговаря за метеорологичната и агрометеорологичната мрежи в районите на Пазадржишка област. Ето какво каза по темата ръководителят на обсерваторията в село Ивайло Стефка Стоянова.

- Г-жо Стоянова, необичайно ли е количеството валежи за юни? Има ли други подобни „мокри” летни месеци през миналите години? 

- Обстановката е типична за юни - месецът с много валежи у нас продължава. Нормите в малка част от страната са надхвърлени два пъти, а в повечето райони са все още под обичайното количество. Така че количеството на валежа за юни не е необичайно. Имали сме години с много по-голямо количество на валежите от измерените до момента. Такива са били 2014 г. с количество за месеца 79,2 л/кв. м, 2015г. – 93,8 л/кв.м, а също така големи количества на валежите има измерени през миналата година - 147,9 л/кв. м.

- Каква е средната месечна норма на валежите през юни и как се покрива към момента?

- Месечната норма на валежите за юни за района на Пазарджик е 47,0 л/кв.м, а от началото на месеца до 16-и юни е измерено общо количество 32,6 л/кв.м. Виждате, че дори още не е достигната месечната норма, така че всичко е в рамките на обичайното.

- Значи не можем да говорим за аномалия. Какви са причините за сегашните валежи? 

- При тези количества няма как да говорим за аномалия, поне за нашия регион. Причината за валежите е ниското атмосферно налягане, което поддържа неустойчивата въздушна маса и води до локални интензивни валежи.

- Кога очаквате облаците да си отидат и да пекне лятното слънце?

- Почти до края на юни ще има допълнителни количества валежи, а след това температурите бавно и постепенно ще се повишават и ще се радваме на лятото.

- Очаква ли ни горещо лято? 

- Нека кажем, че ни очаква лято с нормални температури за сезона.

- Извън контекста на влажното време сега - има ли тенденция към засушаване от година на година? 

- Не бих казала. Конкретно за настоящата година, втората половина на лятото се очаква засушаване, а при това положение е нормално първата му половина да е с такива краткотрайни валежи.

- В началото на 2020-а колегите Ви говореха за „драстично суха година”, а същото казваха и за изминалата 2019-а. Като каква с очертава 2020-а?

- По моите наблюдения настоящата година ще е подобна на миналата, но място за някакви притеснения няма.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички