Регионът

Паметник на културата рухна от безхаберието на собствениците

  16.06.2020 07:01             
Паметник на културата рухна от безхаберието на собствениците

БРАЦИГОВО. Ликомановата мааза - паметник на културата, рухна под собствената си тежест заради безхаберието на наследниците на имота. От сградата са откъснати огромни отломки от камъни, тухли и мазилка. Само щастливата случайност е помогнала да няма пострадали. Сега мястото е обезопасено с нарочна лента.

Каква ще е по-нататъшната съдба на недвижимия

архитектурен паметник,

поясниха специалисти от общинската администрация:

- Веднага след срутването на сградата, с писмо от 7 май, уведомихме нейните собственици от София и Пловдив да вземат незабавни мерки за обезопасяване на маазата. Засега само един от тях е пожелал да продаде вече само мястото, даже се е явил и купувач. Дали обаче останалите наследници ще са съгласни, не е ясно, уточни Иванка Стефанова, отговаряща за просветата и културата в общината.

Сагата около Липомановата мааза има

дълга история

- изпратени десетки писма до собствениците и толкова комисии от Националния институт за паметниците на културата (сега Национален институт за опазване на недвижимото културно наследство). Специалисти от институцията за последен път са инспектирали обекта през февруари.

- Категоричното им становище бе, че паметникът няма да се събаря, а да се реставрира - допълни г-жа Стефанова. - Но до рухването му нищо не се прави, въпреки решенията на авторитетни експерти, на Прокуратурата и на кметове на общината. Всички препоръки са за

възстановяване на паметника в автентичния му вид

То да стане по специален проект, одобрен от институцията.

През 2012 г., по жалба на съседа Ангел Коев, прокурор Татяна Щерева от Районната прокуратура в Пещера постановява да бъдат предприети законови мерки за обезопасяване на имота от неговите собственици. Те са Петър Попов, Георги Попов, Веска Търпанова, Бистра Кавгаджийска, Юлияна Начкова, Величка Начева и Кристина Гиргинова.

Маазата е със статут на архитектурно архитекторно-строителна

недвижима културна ценност

от местно значение. Решението е публикувано в брой 4 на Държавен вестник от 1966 г. Намира се на улица "Братя Гачева" и загрозява историческото място Синджирли Бунар. Там, на 12 май 1876 г., в 15 часа, Васил Петлешков прочита Кървавото писмо от Копривщица и обявява Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт.

Лошите атмосферни условия и немарата доведоха до силна ерозия на тухлената зидария.

Фасадата, градена и изписана в стила на възрожденска архитектура, от години е тотално компрометирана. Оттук нататък съдбата на срутен

ия паметник е в ръцете на собствениците. А докога нелицеприятната гледка ще грози историческия Синджирли Бунар, е въпросът.

Пенка МИХАЙЛОВА

Ликомановата мааза - преди и сега


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички