Други

Първа награда за "ветерана" на Младежки театър "Приятели"

  16.06.2020 07:45             
Първа награда за \

На сцената Божидар Казаков не отстъпва на професионалните актьори

ПАЗАРДЖИК. "Ветеранът" на Младежкия театър „Приятели” към Младежкия дом Божидар Казаков спечели първа награда в Националния конкурс за унгарска и българска литература - Шумен 2020 г., в категория непрофесионалисти. През 2008 г. той бе удостоен с втора награда на същия форум, който се провежда през година.

Заради пандемията през 2020 г. конкурсът е бил онлайн. Участниците са изпращали 10-минутни клипчета със своите изпълнения. Божидар е избрал „Замръзналото дете” от Йожеф Йотвьош и

„Песен за човека” от Никола Вапцаров

- Тази година участниците бяхме повече - уточнява той. - Виртуалният формат позволи да се изявят и хора, на които явно им е било невъзможно да присъстват физически в Шумен на определените дати в предишните издания.

Поради тази причина аз лично приветствам навлизането на онлайн проявите. Особено в днешното динамично ежедневие, когато времето все недостига, а ангажиментите на всички ни са безброй. Очаквам тази тенденция да се задълбочи още в бъдеще.

Дори ми се струва, че

онлайн представленията на театрите

у нас малко позакъсняха. Защо да не можем да си купим билет и да гледаме виртуално постановките, които са ни заинтригували, ако няма как да пътуваме до съответния град или пък билетите за живите спектакли вече са свършили?! Това дори би направило цените по-достъпни, тъй като ще се възползват повече зрители. С развитието на технологиите се отварят нови възможности във всяка сфера на живота.

По професия Божидар Казаков е бижутер

Актьорското майсторство е негова страст и хоби от дълги години. За пътя му като любител на театралната сцена пред "Знаме" разказа художественият ръководител на Младежки театър "Приятели" Александър Братоев:

- Божидар Казаков започна да играе през 2005 г. с ролята на Пискуна от "Сън в лятна нощ" на Уилям Шекспир. Последва участие в пародийния спектакъл "The Стената" , в който героите разказват по забавен начин за

трънливия и изпълнен с трудности път на актьора към "голямата сцена"

За основа бе използван откъс от "Сън в лятна нощ", в който Боби отново бе Пискуна. След години той се върна към този образ за трети път, но вече в адаптацията "Майсторе, майсторе..." на същата Шекспирова комедия.

По онова време Божидар взе участие и в няколко авторски проекта.

Но едни от най-успешните му изяви, по мое мнение, са през последните години, когато се превъплати в ролята на Мага Раджапур от "Хотел между тоя и оня свят" на Е. Е. Шмит. Тя му донесе

актьорска награда на фестивала "Талантино"

А като Фердинанд от "Колекционерът" на Джон Фаулз и в Уейн Хъдзън от "Пуканки" на Бен Елтън той показа изключителна творческа зрялост, отговаряща на сценичния му опит.

Гледайки го на сцената, вече могат да му завидят дори някои професионални актьори. Най-новото превъплъщение на Божидар бе в ролята на А. П. Чехов - Разказвача в пиесата "Добрият доктор" от Нийл Саймън. Премиерата бе планирана за края на март 2020 г., но бе отложена във времето заради пандемията.

Като любим свой герой Божидар откроява Мага Раджапур от "Хотел между тоя и оня свят".

- Общо взето той е шарлатанин, който мами хората, за да им даде малко щастие. Харесвах много и самото представление. Разказва се за изпаднали в кома хора, които се намират в хотел между живота и смъртта, където се решава по-нататъшната им съдба - дали ще се върнат на Земята или ще умрат.

Моят герой е в кома от 6 месеца, когато се явява момиче-инвалид

Тя много иска да живее, но за целта трябва да й се присъди сърце. И тогава Магът Раджапур решава да й даде своето и със саможертвата си я спасява.

За авторските си проекти ветеранът на "Приятели"-те казва:

- Преди години направихме два спектакъла с Николай Владимиров. Той е един от най-добрите ми приятели и двамата работим доста добре заедно. Вече обаче е професионален актьор, живее в София и рядко успяваме да се видим. А срещите с него ми липсват, защото, освен че са страшно забавни, винаги успяваме да се настроим и творчески.

Първият авторски проект на Божидар и Николай е от 2009 г. - "Любовта е измама", а вторият - "Съдби", е от 2012 г. И двата бяха играни в Младежкия дом в Пазарджик.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички