Понеделник, 25 Яну 2021
 
Спорт

Над 30 лодки се пуснаха в приключение по Тополница

  14.06.2020 07:42             
Над 30 лодки се пуснаха в приключение по Тополница

Имаше обърнати лодки, но всичко мина без сериозни травми

ЛЕСИЧОВО. Рафтинг в Тополница? Малцина знаят, че за пета поредна година хора с каяци, канута и лодки от всякакъв калибър се пуснаха по реката. Неформалната група с кодово име „Баталите” рекламира красотата на нашата река и има пълното съдействие на кмета на Община Лесичово инж. Серьожа Лазаров. Миналия уикенд отново се проведе "Национален воден поход Тополница 2020 г." и участие взеха над 30 лодки от Пазарджик и цяла България – своеобразен рекорд! Някои от тях подраниха и опънаха палатки в импровизирания традиционен лагер на езерото край Лесичово. 20-километровият участък за каране е разделен на 2 етапа. Тръгва се

непосредствено под язовирната стена на язовир „Тополница” и се навлиза в живописен каньон,

в който в продължение на 15 км кристално чистата и пълноводна река редува тихи участъци с бързеи от клас 1 и 2, които биха могли да бъдат преминати успешно дори с туристически лодки и от начинаещи каякари с базови умения. За водното приключение разговаряме с един от организаторите на инициативата Пенчо Пенчев.

„Нямаме клуб, но се кръстихме „Баталите”, защото преди много време се запознахме на Церовския мост в едноименната местност. Обединява ни водният туризъм. Река Тополница не е с голяма трудност и може да бъде преодолявана и с туристически лодки. Преди 7-8 години я открихме. Хубавото при нея, е че цяло лято е пълноводна, доста е силна, защото язовирът се ползва за поливни цели, а събирателното езеро е на 20 км от стената, при Лесичово. Почти винаги има хубава вода – между 6 и 12 куб. м/сек, а по това време от годината почти навсякъде речното ниво спада. Това ни събра.

Никой не беше чувал за това място, но сега е известна дестинация

Прокламираме реката, защото е приключението е неповторимо. Да, сега участието бе рекордно, въпреки че този път не го обявихме официално, даже във Фейсбук съобщихме в последния момент и полунегласно. Стана съвсем спонтанно и инстинктивно, защото го мислехме за началото на юли, но се разместиха разни дати…”, пояснява Пенчев.

Банда „Баталите” е много шарена, но сплотена – и сега на Тополница се пуснаха лодки за бърза вода, слаломни лодки, туристически лодки, двойки, надуваеми лодки тип „рафт”… Организаторите се постарахада осигурят незабравими  емоции, както по вода така и след това на партито край лагерния огън.

„Имаше силни групи от Хасково, от София, от Пазарджик, от Габрово, откъдето сме ние, от Пловдив, много големи групи от Кюстендил и Варна, русенци и плевенчани също не се изложиха. Благодарим на кмета, който ни разреши да ползваме парка край езерото. Наред с емоциите обаче и сигурността е на преден план, казва Пенчо Пенчев. Въпреки че

времето вече е горещо, реката идва от дъното на язовира и е студена

Затова са неопреновите обувки и облекло, задължителните атрибути за бърза вода – каска, спасителна жилетка и въже. Културата на спускане е важна, за да не се получават инциденти. Тополница не е много трудна, но водата е бърза, затова се случва да се обръщат лодки, да вадим хора. Сега една от лодките се сгъна на много труднодостъпно място, но успяхме без проблем да извадим и каякара, и лодката, за да завършим без сериозни травми.

Аз самият съм воден спасител, имаме още двама спасители,

имаме и няколко доктора, които макар и да не са на работа, са готови да окажат първа помощ при необходимост. Стана чудесен поход. Имахме едно междинно спиране на местността Баталите при моста за Церово. Там местните жители ни бяха организирали подкрепителен пункт. Опекоха ни кюфтета и ни черпиха с бира. Някои останаха при бирата и се отказаха на половината път, защото им се видя трудно. Но други продължиха с лодките надолу по целия участък - до самото езеро. Нашата идея е не да правим спортни рекорди, а да покажем красотата на реката и околната природа. За разлика от реки като Струма, където рафтингът е бизнес,

ние наблягаме на обучението на подрастващите

Затова и при нас имаше много деца. Имаме няколко момченца, включително и големият ми син Георги (той е на 12), които доста умело карат лодки. Други като малкия ми син Ивайло (той е на 6 и за пръв път го пуснах), тепърва се учат и много им харесва. А ние се радваме, че ги откъсваме от компютрите. Всеки, който иска да се включи, е добре дошъл. Дойде ли догодина, ще се пусне по реката, уверява Пенчо Пенчев. И сега имаше хора, които нямаха лодки, но не ги оставихме „на сухо”.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички