Регионът

Огнеборецът Фасулков: Не съм герой, това ми е работата!

  12.06.2020 06:31             
Огнеборецът Фасулков: Не съм герой, това ми е работата!

ПАНАГЮРИЩЕ. Писахме как аварийния спасител от Пожарната на "Асарел-Медет" Иван Фасулков спаси къща от пожар. Докато той и семейството му спокойно си пиели кафето миналата неделя, силни викове на уплашена жена прекъснали семейната идилия. Иван скочил и бързо се носочил към съседния двор на панагюрската улица “Марин Табашки”, където видял паникьосаната си възрастна съседка насред обхванатата от пламъци лятна кухня. Оказало се, че комшийката сложила на газовото си котлонче тенджера с вода и влязла в стаята си, за да закусва. През това време газта просъскала от нацепения маркуч и подпалила кухничката.

Спасителят бързо съобразил, изтичал веднага до гаража, взел един пожарогасител и започнал да се бори с огъня. Веднага след това откачил газовата бутилка и я изнесъл на безопасна дистанция, за да не последва фатален взрив. След това започнал с градински маркуч да гаси пламъците, които плъзнали по стряхата и заплашително тръгнали към покрива на къщата.

“Досега подобно нещо не ми се беше случвало по време на почивка

Трябваше да се действа бързо. Първо един съсед, Димитър Динов, забеляза пожара и веднага изкара баба Верка навън. Аз тръгнах да гася пожара. Бях много внимателен с гредите на страта къща, защото те се гасят изключително трудно. През това време жена ми се обади на 112. Но успях да се справя. Когато колегите пристигнаха, аз вече бях успял да се справя сам”, коментира пред репортер на "Знаме" Иван Фасулков.

Той не определя действията си в тази напрегната ситуация като героизъм, но не крие, че хладнокръвните и професионални действия са резултат от опита му в асарелската спасителна служба. А жената и нейните близки още благодарят на Господ, че Иван е бил наблизо и възрастната дама се е отървала единствено

с уплаха.

"Не съм направил нещо кой знае какво, това ми е работата

Когато се случи нещо такова, човек не мисли дали има предпазно облекло и какво ще се случи, просто действа. Да не говорим, че къщата на баба Верка е залепена за моята къща и вътре имаме газова бутилка, а големият ми син беше вкъщи. Не това обаче беше причината да тръгна да гася огъня. Просто като чух виковете и после видях пожара, усетих такъв импулс и без да мисля хукнах към пламъците. Това, за което си мислех беше само, че не трябва да стане пакост с къщата или с хората. И мисля, че всеки нормален човек ще го направи. Да, в очите на децата ми и на съседите може да съм герой, но не се чувствам така", казва Иван Фасулков. Той от 12 години работи в Пожарната на "Асарел-Медет" и на въпрос дали е имал критични ситуации, простичко отговаря: "Случвало се е." За околните обаче е герой, а за 9-годишния Георги и 3-годишния Иван е "Тати Герой". Хората, които познават Иван Фасулков, знаят, че това е така.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички