Регионът

Инж. Костадин Гешев: Общинският съвет в Пещера трябва да откаже провеждането на референдум

  08.06.2020 12:08             
Инж. Костадин Гешев: Общинският съвет в Пещера трябва да откаже провеждането на референдум

Директорът на РИОСВ-Пазарджик инж. Костадин Гешев изрази становище относно евентуалното провеждане на референдум за изграждане на депо за отпадъци от „Биовет”, правейки уговорката, че коментарът му е не като директор на еко инспекцията, а като жител на общината, притежаващ и юридическо образование. „Според мен решение да се проведе референдум е незаконосъобразно поради това, че поставените въпроси не са от компетентността на местния орган на самоуправление, т.е. на Общинския съвет. Нещо повече, законът задължава Общинския съвет да откаже произвеждането на местен референдум, ако въпросите са незаконосъобразни – чл.31, ал.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоурлавление”, заяви инж. Гешев. По думите му, твърдението, че „Общинският съвет няма право да откаже произвеждане на местен референдум, след като е поискан от инициативен комитет с подписка”, е несъстоятелно по няколко съображения.

„Първо: Законът урежда отношенията в случай, че общинския съвет отхвърли предложението за референдум чрез подписка – чл.28, ал 9 гласи, че „ нова подписка по същия въпрос може да бъде започната не по-рано от една година от решението на Общинския съвет.“ Второ: Предвидената в чл.31, ал2 от цитирания закон възможност, че местният парламент не може да откаже произвеждане на референдум в случаите когато е поискан с подписка, следва да се тълкува само за законосъобразни въпроси т.е. такива които са от компетентността на Общинския съвет. В този смисъл е и цялата съдебна практика. Произвеждането на такъв референдум де факто води до невъзможност за изпълнение на изразената в него воля на гражданите, което разбира се опорочава и самият вот.  Представете си как кметcът на общината и председателят на Общинския съвет ще спрат дейността на законно въведено в експлоатация предприятие без никакви установени нарушения и на какво основание? И защо не помислим, че утре това може да бъде вашето предприятие или това, в което работите? Недопустимо е, чрез най-силния инструмент на пряката демокрация – референдума, да се подменя и заобикаля върховенството на закона. Обратното би открило огромни възможности за популизъм или самоуправство между субектите на обществените отношения”, каза още инж. Гешев.

Според него, основната роля на всички държавни и общински институции е да приемат законосъобразни актове, съобразно компетенциите си. „Надявам се с решението си Общинския съвет да не създаде практика, от която да се възползват и други инициативни комитети с подобни незаконосъобразни въпроси. Оставам с уважение към всички жители на Община Пещера и вярвам, че общинските съветници в Пещера ще се съобразят с изискванията на закона и няма да позволят да се произведе референдум, чийто резултат няма как законно да бъде приложен.”, заключи инж. Гешев.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички