Пазарджик

31-годишният д-р Иван Китов: Привилегия е някой да поеме първата си глътка въздух в твоите ръце

  08.06.2020 06:01             
31-годишният д-р Иван Китов: Привилегия е някой да поеме първата си глътка въздух в твоите ръце

АГ-специалистът е оказвал първа помощ и в университета, и в банка

ПАЗАРДЖИК. 31-годишният д-р Иван Китов работи в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик от 6 години. Не обича да говори за себе си, но обича да помага на хората. С любимата му жена са заедно и в работата, и в живота. Обичат да се забавляват с малкото си момченце. Писахме на сайта си през седмицата как младият лекар спаси изпаднала в безсъзнание жена на стълбите пред Родилна зала. Тя била без пулс и без признаци за дихателна дейност. Без да губи време, д-р Китов я обърнал по гръб и започнал сърдечен масаж. Някои от вас навярно си спомнят, че същият медик в продължение на няколко часа води тежкото раждане на млада жена в навечерието на Коледа. Заради усложнения, задържана плацента и обилен кръвоизлив, се наложило да й бъде направено спешно кръвопреливане. Адекватните действия на дежурния екип тогава успяха да спасят два човешки живота. Малката Райна се роди жива и здрава в 19.35 часа на Бъдни вечер.

Хората, които познават д-р Китов, го описват като "скромен и прекрасен човек с изключително чувство за хумор". Харесва поезията, запален е по класическия хард рок. Чете много и е доста любознателен. С приятелите си е духовит и забавен. Пази личния си живот.

Средното си образование д-р Китов завършва в математическата гимназия "Константин Величков" в Пазарджик. След това го приемат "Медицина" в Медицинския  факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

След дипломирането си се връща в Пазарджик и през октомври 2014 г.  започва работа като лекар-специализант в АГ-отделението на МБАЛ-Пазарджик. От 1 юни 2019 г. вече с придобита специалност „Акушерство и гинекология“.

Ето как младият лекар отговори на въпросите на "Знаме":

- Защо избрахте лекарската професия?

- Родителите ми са лекари. Майка ми - д-р Руска Китова, работи в Спешно отделение. Баща ми - д-р Спас Китов, е ветеринарен лекар. Логично, като дете на медици, още от малък исках да съм като тях. Първоначално планирах да лекувам животни, но по стечение на обстоятелствата  се оказах акушер-гинеколог. Всъщност бяха ме приели и ветеринарна медицина, но избрах хуманната и не съжалявам.

- Какви са предизвикателствата пред младите лекари в България днес?

- Много са и не са само за младите лекари. Всеки трябва да намери своя път на развитие и да се бори. При това - няма значение дали си в България или в чужбина. Не смятам да откроявам някакви конкретни предизвикателства, но обичам лично за себе си да ги преодолявам с умения и знания. Надявам се да трупам нови на мястото, на което съм избрал да работя.

- Като АГ-специалист, какво е усещането да си първият, в чийто ръце някой си поема първата глътка въздух?

- Трудно е да се опише с думи. Много е хубаво и това е привилегия, която не е дадена на всеки.

- По-лесни или по-трудни стават ражданията в 21 век?

- Ражданията винаги са трудни и това в кой век живеем, няма никакво значение. Всеки акушер-гинеколог знае как започва едно раждане, но никой не знае как ще завърши.

- Пред стълбите на Родилно отделение спасихте припаднала жена, която не е ваша пациентка. Случвало ли Ви се е друг път да окажете първа помощ на нуждаещ се на място, на което сте се озовал случайно?

- Спомням си за два такива случая. Единият беше в двора на Медицинския университет в Пловдив. Чуждестранен студент получи пред очите ми епилептичен припадък. Падна на земята и си счупи носа и зъбите. Оказах му първа медицинска помощ, доколкото това беше възможно. Никой друг в момента не знаеше какво трябва да се направи. Другият случай беше в банка ДСК в Пазарджик преди около 2 години. Тогава жена колабира в офиса на банката. Направих, каквото зависеше от мен.

- Ако човек без медицинско образование попадне в подобна ситуация и иска да помогне, какво трябва да направи?

- Моят съвет е да се обади веднага на телефон 112 и ако не знае как може да помогне, то поне да не навреди на човека по-някакъв начин чрез погрешни действия.

- Как се отразява коронавирусът на работата в АГ-отделенията? По-притеснени ли са бъдещите майки и родилките?

- Дори да звучи изненадващо, през последните три месеца работата в отделението доста се увеличи. Леглата са пълни с родилки - винаги имаме по 25 -28 жени. Въпреки Ковид-19 ражданията няма как да бъдат спрени. Всеки е притеснен в такава ситуация, но взимаме необходимите предпазни мерки.

А зимата, ние, акушер-гинеколозите, първи ще разберем как точно ни се е отразило извънредното положение и коронакризата. Лично аз очаквам да видим положителната страна, която да повлияе и на демографската криза  с раждането на повече бебета. Вече провеждам консултации с няколко бременни жени, които са забременели по време на извънредното положение. Надявам се през декември и януари да помогна и за ражданията на техните деца.

- Какво искате да постигнете в професионален план?

- Искам да продължа да работя като акушер-гинеколог и да се развивам в професията като добър специалист. В перспектива ми се работи в онкогинекологията.

- Какво си пожелавате?

- Здраве за себе си и моите близки. Пожелавам си и да виждам  повече  жени, които искат да станат майки. Пожелавам си да мога да изживея още много споделени щастливи моменти с усмихнати родилки и техните  бебета.

Мария ДЪБОВА

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички