Понеделник, 01 Фев 2021
 
Спорт

Живко Петков от „Хебър”: Обещавам да се раздавам, а головете ще дойдат!

  07.06.2020 07:56             
Живко Петков от „Хебър”: Обещавам да се раздавам, а головете ще дойдат!

 

Спечелването на Купата и Суперкупата са най-щастливият момент в кариерата ми

ПАЗАРДЖИК. През седмицата „Хебър” се сдоби с четири  нови попълнения – но първият новодошъл бе не кой да е, а голмайсторът на „Нефтохимик” (Бургас) Живко Петков. Разговаряме с Живко Петков, който вдигна Купата и Суперкупата на България с екипа на „Черно море” преди 5 години.

Роденият в Бургас 27-годишен нападател през миналия сезон се отчете с 9 попадения за „Нафтата”, като не успя да се изяви на терена в последните 12 кръга заради прекратяване на шампионата във Втора лига. Високият 192 см. таран има по няколко изиграни сезона за „Черноморец” (Поморие), „Черноморец” (Бургас), „Черно море” (Варна) и Поморие. В периода от 2012 до 2014 г. Жиката е играч на „Нефтохимик” като завършва сезон 2012/2013, с 14 отбелязани гола (на второ място сред голмайсторите на „Б” група и е избран за играч на годината за „шейховете”. Петков облича зелената фланелка на „Нефтохимик” и през сезон 2016/2017, когато тимът се подвизава в Първа лига. След това за 2 години футболистът бе част от тима на „Поморие”, а през миналото лято се върна в родния си клуб от Бургас.

- Живко, добре дошъл, кое те накара да приемеш офертата на „Хебър”?

- Благодаря. Първо треньорът Николай Митов ми се обади , а аз знам как работи, чувам само добри отзиви за клуба и като коректно отношение, и като условия. И наистина няма друга такава база в България, освен тази на „Лудогорец”, условията са перфектни.

- Познаваш някои от момчетата и отпреди…

- Футболистите в България се знаем. Колективът е чудесен. Отпреди се познаваме с Янко Ангелов, Божидар Васев,Тодор Чаворски, Пепо (Петър Дебърлиев, б.р.), Асен (Георгиев, б.р.)… Говорих и с тях и те ми препоръчаха Пазарджик.

 - Как върви подготовката, влизате ли във форма?

- Тренираме на групи, вече сме почти целия отбор и сработването върви добре. Всеки от момчетата, с който говоря, казва, че е тренирал през почивката, аз също го правех, но е нормално. Няма как да те затворят два месеца и да стоиш без да правиш нищо. Затова и треньорът прецени, че трябва да започнем по-рано, да започнем и с аеробната част, след това стъпка по стъпка с натоварванията и контролите.

- Николай Митов много ли е строг?

- Не, не мога да кажа все още (смее се), защото съм нов. Не, не е. А и сега тренировките са леки, приятни, има емоция и настроение в тях. Естествено, той е професионалист и си има своите изисквания, които ще спазваме.

- Започваш да тренираш в „Нафтекс”, кой те запали и имаше ли друга алтернатива освен футбол?

- Не, алтернатива не е имало. Бях на 12. В училището в Бургас играех футбол, а треньорите на „Нафтекс” обикаляха и наблюдаваха децата и тогава събираха набори 1991-1993-а. Поканиха ме и първият ми треньор беше Пейо Николов, а след него – Владо Стоянов, лека му пръст. Двамата ми дадоха първите стъпки във футбола. После стана така, че клубът се преименува на „Черноморец”. После отидох в Поморие при Петър Хубчев и така започна кариерата ми. После продължих да играя в клубове по морето, докато не дойдох в „Хебър”.

- Има ли шанс отново Бургас да се върне на футболната карта като един от силните фактори?|

- За съжаление в Бургас го няма това, което виждам в Пазарджик – кмет, местна власт, бизнес, които заедно да развиват футбола. Така се прави. След като това нещо го няма в Бургас, нормално е футболистите да се разбягват по други отбори. Обикалят в „Б” и във „В” група и нямат перспектива за развитие. Много е трудно, защото първото и основното е школата да работи и да има условия за развитие. Да има сериозен инвеститор и добра стратегия и съвместна работа между общината и местния бизнес, да се поддържа добра инфраструктура. Но това е дълга тема, а казусът в Бургас е много заплетен.

- Кариерата ти е минала край морето, но през 2014-а вдигна Купата на България, а и Суперкупата. В „Черно море” ли са ти най-хубавите спомени?

- Да, така е, а тези успехи ме правят щастлив, защото малко са футболистите у нас, които могат да се похвалят с това постижение. Макар че в последните 6 месеца от договора ми играех по-малко. Имам отлични спомени от Варна. Детската ми мечта беше да спечеля купа с „Нефтохимик”, но така се случи, че с екипа на „Черно море” вдигнахме Купата на стадион „Лазур” - стадионът на „Нефтохимик”, и се чувствах страхотно. Същото беше и след спечелването на Суперкупата. До ден днешен гледам само с хубаво към периода ми във Варна.

- Имаш приятелка, мислиш ли за сватба?

- Аз съм сгоден, но за сватба… Времето ще покаже, в близко бъдеще може и това да се случи. Но първо искам да се концентрирам върху спортната си форма и да се нагодя в отбора на „Хебър”.

- Обещаваш ли голове-шедьоври и на феновете в Пазарджик?

- Е, шедьоври (смее се)… На първо време обещавам само да се раздавам, но головете сами ще дойдат. Защото те са следствие на добрата игра на целия отбор. Пожелавам на всички фенове да са здрави и да идват на всеки мач, за да ни подкрепят!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички