Други

Коронавирусът отпуска хватката, сезонните алергии ни погнаха

  07.06.2020 07:55             
Коронавирусът отпуска хватката, сезонните алергии ни погнаха

След облекчаването на мерките в извънредното положение спокойно се разхождаме в паркове и градини, ходим на излети сред природата, но сезонните алергии ни спохождат даже при излизане в квартала. Носът ни е запушен, очите ни сърбят, а хората вече се изморяват да ни казват „Наздраве!” всеки път, когато кихнем. Знаем, че това не е настинка, просто класически алергични симптоми. Кихане, кашляне, подсмърчане, течащи очи… За страдащите от сенна хрема тези симптоми са неизбежното зло, което трябва да се издържи всяка година докато лятото набере скорост.  Основната причина е, че алергичните хора са със свръхчувствителна имунна система, която реагира прекомерно към иначе безобидни вещества, като полени, прах, цъфтящи треви, храсти и растения. Напоследък учените изучават дали някои храни могат да облекчат тези симптоми. По-голям напредък обаче те имат с храни, които по-скоро биха влошили състоянието на един човек със сезонна алергия и с тях трябва да се внимава.

Кои са храните, които облекчават сезонните алергии?

Средиземноморската кухня

За предимствата и благотворния ефект върху здравето, които има средиземноморската диета, знае всеки. Тя е богата на растителни храни, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, зехтин и риба. Едно голямо проучване на деца от остров Крит установило, че колкото по-близо подрастващите се придържат към средиземноморски тип на хранене, толкова по-малка е вероятността те да развият сенна хрема. Това се обяснява с факта, че самите продукти подобряват чревната микрофолора, чийто нарушен баланс подсилва сенната хрема.

Ферментиралите храни също са за предпочитане

Кисело мляко, кисело зеле, кисели краставички, кимчи. Смята се, че съдържанието на пробиотици във ферментиралите храни подобрява чревната микрофлора и успокоява симптомите на сенна хрема.

Лук, чушки, горски плодове и магданоз

Изберете родното и това, което можете да намерите на пазара в Пазарджик и областта. Лук, чушки, горски плодове и магданоз – всички те са с високо съдържание на кверцетин – естествен растителен химикал, който може да намали хистаминовите реакции – част от отговора на организма при пролетна алергия.

Понякога обаче може да се стигне и до обратен ефект

Кога суровите плодове и зеленчуци могат да засилят алергията? Освен познатите симптоми на хрема и сълзящи очи, има и други прояви, съпътстващи сезонните алергии. Такива са подуването и изтръпването на устните, сърбежите, афтите, дразненето в гърлото, дори оток и зачервяване на лицето. Всички те често са проява на орален алергичен синдром,

 

познат още като полено-хранителен синдром, който се предизвиква от консумация на някои сурови плодове, зеленчуци и ядки, сред които ябълка, праскова, банан, целина, магданоз и др. Причината е, че те съдържат белтък, подобен на този на полените от дървета, тревите и цветята. Имунната система не може да различи кой е източникът на въпросния белтък, затова и основно хората с пролетна алергия биват засегнати от оралния алергичен синдром. Тази реакция е почти мигновена, поразявайки органите, свързани с поглъщането: устните, езика, устната кухина и гърлото.

Нека да видим някои от храните, към които хората с пролетна алергия могат да проявят кръстосана реакция.

Доматите

На пазарджишкия пазар можете да ги намерите от 1,30 за обикновените червени домати до над 3 лева за едри розови домати, но ако сте имали лоши спомени от тях, не прекалявайте със салатата, а най-добре направо я заобикаляйте. Хората, алергични към треви, могат да проявят реакция към домати, а понякога дори и към мед.

Медът

Първо, не забравяйте, че на деца под 1 година не бива да се дава никакъв мед. В действителност няма убедителни научни доказателства, че медът намалява симптомите на сезонните алергии. Досега са проведени само две проучвания в тази посока, но те са твърде малки, за да могат да се направят убеждаващи изводи. Въпреки това, причината медът все пак да е сред споменаваните от специалистите храни, е, че има документирани случаи, при които пациентите с пролетни алергии твърдят, че продължителната консумация на мед им е помогнала. Учените обясняват тази възможност с теорията, че излагането на малки количества от алергена, който води до реакция, води до постепенно привикване. На абсолютно същия принцип работи и имунотерапията, революционно и единствено към момента лечение на голяма част от алергиите. Идеята е, че ако пчелите, произвеждат мед от същия прашец, към който даден човек има алергия, тогава вероятно редовната му консумация в малки дози би намалила чувствителността към него. Това обаче все още не е доказано напълно, затова трябва да се внимава с приема на мед при подобни случаи. Най-добре е той да се хапва на гладно, защото в това състояние е най-полезен.

Ананасът

Смята се, че ананасът е една от храните, които помагат при сезонни алергии. Ананасът е богат на витамин С, но истинската антиалергична сила на плода се крие в ензим, наречен бромелаин, който се бори с възпаленията и помага за намаляване на отоците и дразненията, причинени от полените. Всъщност анансът е единственият плод, който съдържа този ензим. Ако случайно сте алергични към този плод или пък той не е една от любимите ви храни, бромелаин може да се приема и под формата на добавки.

 

 

 

Ябълки, круши, праскови, череши

Хората с установена алергична реакция към полените на брези трябва да внимават с консумацията на сурови ябълки, круши, праскови, череши, сливи, райска ябълка и женшен, било то като добавка или като част от козметиката. Според някои специалисти, с особено внимание трябва да се подхожда и към фъстъците и лешниците. Твърди се, че обикновено реакциите след консумацията им е оток или подуване на устните. Кръстосана реакция с растения като магданоз и целина се получава при алергия към пелин.

Шоколадът

Проблемът с алергията към шоколад нерядко е свързан със съдържанието на ядки в него. Дори в млечния шоколад има следи от тях. Оказва се, че производителите добавят паста от ядки при направата му, най-често фъстъчена и лешникова, които съдържат белтък, подобен на този в разпространените полени.

Диня, пъпеш, банан, тиквички и краставици

Амброзията е много силен алерген, който не е характерен за Европа, но все по-силно навлиза на континента и много хора нямат изградени антитела срещу растението. Установено е, че алергичните към амброзия хора правят кръстосана реакция при консумация на диня, пъпеш, банан, тиквички и краставици.

Когато става дума за естествени средства за защита, растението butterbur е добре проучен фаворит. Всъщност, едно швейцарско проучване установи, че екстрактът от butterbur може дори да действа, както антихистаминовите лекарства. Има и някои изследвания, които показват, че яденето на куркума може да облекчи алергичните симптоми…

И накрая: не забравяйте, че

не само храните могат да помогнат или навредят

Нужно е да намалите до минимум вашия контакт с прашеца. Това означава да затворите прозорците си (за охлаждане използвайте климатик, но първо почистете грижливо филтрите му), носете слънчеви очила на открито, обърнете внимание на спалнята си и почиствайте подовете с вакуум. Забравете за някоя и друга седмица градинарството. В края на деня изперете дрехите, които сте носили навън (но не ги сушете, тъй като те ще съберат цветен прашец) и задължително вземете душ преди лягане, за да премахнете прашеца и от кожата и косата ти. Пробвайте изплакване на носните проходи с физиологичен разтвор (известен още като назално напояване) и ще усетите облекчение. Просто е: Сдобийте се с шишенце физиологичен разтвор (който е най-често вода и морска сол). Ще трябва да следвате инструкциите на кутията, но идеята е, че тъй като течността се влива в една ноздра и след това другата, тя изчиства слузта и алергените. Обмислите алтернативни лечения. И не пушете, даже електронни цигари. Тютюнопушенето дразни обвивката на носните пътища и дихателните пътища, което допълнително утежнява симптомите на алергия.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички