Понеделник, 08 Фев 2021
 
Пазарджик

Зелен чек, културен чек и три фонда поощряват най-активните в община Пазарджик

  28.05.2020 15:50             
Зелен чек, културен чек и три фонда поощряват най-активните в община Пазарджик

Община Пазарджик стартира нова програма за поощрение на активни граждани и младежи „Граждански импулс“, с която цели да стимулира активността на гражданите в четири приоритетни области и важни сфери на гражданския живот. Това съобщи кмета Тодор Попов и коментира, че стимулите ще бъдат в четири категории  - „Образование и култура“, „Спорт“, „Екология и градска среда“ и „Гражданска активност“.

„Такова нещо до сега не е правено в България и ние отново сме иновативни както винаги. През този мандат един от ангажиментите, които аз и екипът ми поехме е да реализираме политики, които да накарат всички активни хора, най- вече младите да генерират идеи, които ние да реализираме в нашата работа. Дългогодишният ми опит показва, че за успешно местно самоуправление е необходимо да накараме младите хора да бъдат активни и част от техните идеи и предложения да ги вплетем в нашите дейности. Така все повече хора ще са съпричастни и ще дадем възможност на всеки един жител на общината, който има добра идея да я презентира. За това стартираме и Програмата за поощрение „Граждански импулс“. Важно е човек да има импулси, и те да са полезни и положителни.“, коментира кметът Тодор Попов.

По първия модул „Образование и култура“, новата Програма ще поощрява талантливите деца и младежи, които са постигнали успехи. В тази област е предвидено да се връчва „Културен чек“ на младежите с високи успехи и постижения, както и да се продължи ежегодната традиция за награждаване на зрелостници за отличен успех и постижения в извънкласни дейности. Ще се продължи и превърналият се вече в традиция конкурс „Клас на месеца“ за най-активните класове от всички училища в Пазарджик, който се приема с огромен интерес. Последният елемент на този модул е фонд „Постижения“, който ще подкрепя даровити деца и младежи, които имат многобройни или изключителни успехи в различните сфери на обществения живот.

„С първата програма „Образование и култура“ ще поощряване млади хора, които са постигнали значими успехи в тези сфери, свързани с отличен успех, в поезия, литература, изобразително изкуство. Ще стимулираме отличниците, защото считам че това са хората, които трябва да се на преден план, защото обикновено се обръща повече внимание на учениците със слаб успех, но ние ще подходим по различен начин. Отличникът е човек – лидер, който е успял и той трябва да бъде стимулиран, за да се развива още по-добре. Акцентът ще бъде на трудолюбивите, ученолюбивите и активните млади хора.“, категоричен е кметът на Пазарджик.

По третият модул на Програмата за поощрение „Граждански импулс“ се предвиждат дейности за стимулиране на физическата активност на гражданите.

„Знаете колко усилия полагаме за развитието на спорта в нашата община през годините. Това ще продължи и за напред. Продължаваме да изграждаме съоръжения, спортни терени, имаме добри спортни зали, предстои ни изграждане на нова спортна зала. Имаме 36 спортни клуба, над 1600 медала само за миналата година от тях. Малко градове могат да се похвалят с такива успехи. За това ние ще стимулираме децата спортисти. Ще стимулираме и техните родители с до 30 процента отстъпка от местните данъци и такси за това, че децата им спортуват. Децата спортисти трябва да имат възможност да показват най-доброто от себе си с успехите си да са добрият модел на поведение.“, поясни Тодор Попов.

Ще продължат и ежемесечните награждавания на спортисти с успехи на държавни и международни състезания и разбира се с годишните  награди „Спортист на годината“, с които се признават десетте най-успешни спортисти в града.

В сферата на „Екология и градска среда“ програмата ще подкрепя практики, които облагородяват и поддържат физическата среда. За осъществяване на целите в тази сфера ще се продължи вече съществуващата кампания за разделно събиране на отпадъци „По-чист, по-зелен и цветен Пазарджик“. Освен това, към програмата се включва и конкурс за поощряване на жители на общината, за поддържани от живущите междублокови пространства и градинки. Те ще получават „Зелен чек“, с който ще бъдат възнаграждавани „зелените“ активисти и граждани на Общината.

„Много е важно да възпитаме децата да пазят и да се грижат за средата около нас с личния си пример. Ще стимулираме тези, които поддържат добре междублоковите си пространства и тези пред къщите си, но и ще санкционираме тези, които не полагат усилия, за да поддържат града ни чист. Убеден съм, че не коства кой знае какви усилия да никой  да е чисто и подредено пред блока или пред къщата ни, като да засадиш едно дърво, две рози или да окосиш тревата. Това моментално променя облика. Едва ли в един блок, в който живеят 70 или 100 човека това не прави впечатление. Тези, които са активни ще бъдат и трябва да се стимулират. Те ще получават своя „Зелен чек.““, поясни кметът Тодор Попов.

По Програмата за поощрение  „Граждански импулс“ са планирани нови практики и в областта „Гражданска активност“ за реализиране на идеи от граждани и младежи. От една страна, с фонд „Местни инициативи“ и фонд „Младежки проекти“ ще се подпомага реализацията на добри и полезни проекти, с които да се подобри стандартът на живот и физическата среда в общината. От друга, младежите ще бъдат стимулирани да се развиват, като ще се поощряват десетте най-активни от тях с нова ежегодна награда „Млад будител“.

„Гражданската активност е много важна и ние ще стимулираме граждани и младежи. Всички които имат добри идеи и проекти свързани с подобряването на физическата среда около нас, ще бъдат подкрепени. Дългогодишният ми опит в местното самоуправление ме е научил, че понякога зад една на пръв поглед щура идея може да се открие нещо изключително интересно и полезно. Така ще дадем възможност и на младите хора да бъдат полезни и да реализират идеите си.“, каза Тодор Попов и допълни, че се работи активно в тези сфери през годините, но за да станат те още по - ефективни трябва да се даде възможност на още повече хора да се включат активно в дейностите.

„С тази програма ние ще наложим и ще дадем по-ефективен и по-различен модел на гражданското участие в местното самоуправление от този, който познаваме до сега“, каза в заключение кметът на Пазарджик и попълни, че за успешното реализиране на добрите идеи ще разчита освен на гражданите и младите хора на Пазарджик и на партньорство от културните институции, Съвета за младежка политика, училищата, администрацията, сметопочистващите фирми.

За програмата бе изготвен и специален сайт, който ще разполага с подробна информация за гражданите: www.pzimpuls.bg


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички