Регионът

В средногорския град изкупуването на маслодайната роза е в криза

  29.05.2020 11:11             
В средногорския град изкупуването на маслодайната роза е в криза

СТРЕЛЧА. Местни розопроизводители протестираха пред сградата на Общината заради ниските изкупни цени на розите. Те искат държавата да се намеси и да помогне.

Тази година е кризисна за изкупуването на розовия цвят, съобщи за „Знаме” Магдалена Станева, секретар на Общината. Кампанията по прибирането на ароматната стока започна нормално, но само с 10 пункта за приемане на реколтата, което се случва за първи път. Причината – една от розоварните хлопна кепенци за външни клиенти заради нереализирано розово масло предишната година. Дестилерията преработва продукция само от собствените си гюлови градини, поясни г-жа Станева. Тя определя сезона като тревожен за стопани, чиято продукция няма кой да изкупи. Така трудът им ще отиде на вятъра. Цветът на растенията окапва, градините пустеят.

Очакваният среден добив от декар е около 400 кг. Падналите напоследък дъждове ще помогнат пъпките да наедреят, влагата ще даде по-голяма плътност на цвета. Цената от 1,50 лв. за килограм изкупен розов цвят е обидно ниска. Тя обезкуражава стопаните да се грижат за градините си.

Розата е традиционен поминък на стрелчани, почти няма семейство без гюлова нива. Сто и трима са регистрираните земеделски производители по Закона за маслодайната роза. Самата Магдалена Станева няма рози, но помага в брането им на близки и приятели. При връщането в родния си Котел нейни съграждани я разпитват как растат розите, как се берат, как се преработват и за всичко интересно около отглеждането на растенията. „В розовата градина в ранната утрин се чувствам прекрасно. Уханието носи особена тръпка и емоция, зарежда човека с енергия”, уверява г-жа Станева. Тя уточни, че продължава практиката работното време на служителите в общинската администрация да е променено по време на розобера – така те имат време първо да приберат розовия цвят, а от 10,30 часа влизат в сградата на общината.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички