Регионът

Георги Връбчев публикува втория свитък за викингската сага

  23.05.2020 07:17             
Георги Връбчев публикува втория свитък за викингската сага

Вдъхновеният от Manowar „воин с перо” го пусна за свободно четене

ПЕЩЕРА. Писателят от родопския град Георги Връбчев публикува на сайта си втория свитък от замислената сага „Ерик: Сказание за силата“. Творбата е със заглавие „Сам” и също е предоставена за свободно четене. Тя е продължение на издадената през 2017 година „Заветът на викинга“, за която писахме. Свитъкът продължава историята за Ерик - момчето, изправено от съдбата срещу целия студен и враждебен свят - с ясен поглед и чисто сърце. Сам със своя меч и своя дълг - обет към неговия баща Едсгар - великият воин на могъщия Север.

Заглавието „Сам” не е провокирано от изолацията покрай пандемията, но сега звучи още по-актуално, признава авторът.

„Наистина звучи така, още повече в самата история освен сам, малкият воин е поставен на изпитания по-големи от тези, с които някога се е срещал, на угроза и коварство, немислими в обичайна ситуация, изискващи необичайни усилия, обръщане към самия себе си и някъде там, под надвисналата сянка на заплахата, човек да намери своите сили и за премине през изпитанието. Той ги намира. Ние също трябва да ги намерим. Всеки от собствения си вътрешен извор. И да преминем нататък. По-мъдри и по-силни, но в никакъв случай по-страхливи.

Връбчев пояснява, че

и сега е предвиден английски вариант на свитъка, който също ще бъде публикуван за свободно четене

„В момента превеждам съвсем нов разказ, след което идва ред на „Сам” на английски.

Питаме Георги как „воините” от легендарната пауър метъл американска банда Manowar са приели свитъка. Не е тайна, че е Връбчев се е виждал неведнъж на живо с музикантите и е избранникът на Manowar за България в групата от общо 22 фена за цял свят, които са организатори на доброволческата организация на групата The Circle. Пещерският нотариус, който има не една и две литературни награди обаче неведнъж е казвал, че не обича да парадира с познанството си с групата. Затова като го питаме

как Джоуи ди Майо и компания са приели първия свитък,

той се усмихва стеснително:

- „Заветът на викинга” хареса на всички, които познавам и които имат симпатия и респект към тази велика група. Забелязвам, същия интерес и към „Сам”.

А „Сам” определено ще допадне на тези, които обичат историите за скандинавската митология. Там има и битки, и смелост, и злоба, и коварство, и страх, и надежда, а между селището на суровите воини и нашия крехък свят разликата не е голяма.

„Това са ценностите на всеки един воин. Като „воин” и „битка” в случая са метафори на житейския ни път – едни от подходящите метафори за него. Сега живеем по-различно в дните на пандемията. Но смятам, че това което преживяваме, ще остави следа и се надявам повече хора да продължат от сърце живота си по-силни и смели, не със свити, а с разперени криле. Изминалите два месеца са урок с обхват 360 градуса и се надявам, че множеството от нас ще научат достатъчна част от него.

Нещо като нашите 360 градуса по Фаренхайт

– казвам го с усмивка и поклон към великия Рей Бредбъри”, обяснява Георги.

Свитъкът обаче завършва със светлинка в тунела на самотата на Ерик. Връбчев знае какво става по-нататък, защото има още свитъци в ръкава. Но пази тайна.

„Свитък трети се казва „В битка”. Наред с всички други ежедневни битки в живота си, както всички ние, всеки по свой начин, Ерик влиза и в истинска битка, рамо до рамо с воините на поселището. Но, хм… Ще видим какво ще стане.”

„Сам“ може да прочетете на: www.vrubchev.com, а първите 10, които отговорят правилно на въпроса – „Какво скрива Ерик?”, ще получат от Връбчев подарък Свитък първи „Заветът на викинга”.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички