Наследници съживиха срещата на местни жени с Гагарин

  23.05.2020 07:02             
Наследници съживиха срещата на местни жени с Гагарин
Отляво надясно: Стоил Василев, Надка Стоянова и Георги Георгиев пред читалището в Симеоновец

Баба Кадефия разцелувала космонавта като роден син

СИМЕОНОВЕЦ. Този месец в септемврийското село наследници на някои от местните жени, срещнали се с Юрий Гагарин, се събраха, за да отбележат датата на паметната среща. Те си спомниха за първия човек, излетял в Космоса, за широката му усмивка и за ентусиазма, с който е бил посрещнат в нашия окръг. Цял свят знае кой е Юрий Гагарин  - съветският космонавт, офицер и военен пилот, който на 12 април 1961 година, в 9 часа и 7 минути  (московско време), на космодрума „Байконур” промени историята. Тогава проехтява историческото: „Поехали!“ Корабът прави една обиколка около Земята за 108 минути и се приземява успешно, както е планирано. Новината се разпространява из целия свят и Гагарин става най-известният жител на планетата – любимец на учени, управляващи, обикновени хора. След два дни е посрещнат на Червения площад в Москва. До края на годината посещава над 30 страни и се среща с хиляди мъже и жени - президенти,  крале, артисти, музиканти. Обикаля земното кълбо три пъти.

Избран е за почетен гражданин в държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка

Първата му командировка е в Чехословакия, а следващата е у нас. При приземяването му на летище „София” българските летци го посрещат с почетен ескадрон от изтребители. Преминава през различни градове - София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора Казанлък и други. В Пловдив поднася цветя на паметника „Альоша”, а след Казанлък се качва и на връх „Шипка”.

На 22 май 1961 година Гагарин е в Пазарджишка област

(тогава окръг). След Белово ескортът му отбива на жп-прелеза „Септември – Ханчето”.  Хората, които в този момент работели по полето, се затичали през нивите да посрещнат първия космонавт, който в техните очи бил „докоснат от Бога”. Те пък му напомнили за трудолюбивите селяни в родината и се снимал с тях с удоволствие.

Повечето от тези снимки се пазят

до днес, включително в Държавния архив в Пазарджик.

Разговаряхме с жените, отбелязали сега паметната среща. Ето какво разказаха пред „Знаме” те:

- Майка ми си спомняше, че в този ден са садили тютюн. Ескортът спрял на тогавашния главен път от Пазарджик за София. Всички се втурнали да посрещнат първия космонавт с букети в ръка. Една от жените от нашето село – Кадефия Атанасова, го

прегърнала и разцелувала като роден син

Накрая всички се снимали – вижда се, че са били много радостни. И майка ми, и останалите говореха за тази среща до края на живота си. „Много хубаво момче, много весело!” – все така казваше майка ми.

Това са думи са на Надка Стоянова, дъщеря на Мария Спасова Петкова. По времето, когато Гагарин е в България, Надка Стоянова е била ученичка. Майка й, както и повечето жени от снимката, са работили в ТКЗС-то.

Днес Надка е на 72 години, самата тя майка на три деца и баба на 6 внука.

Предала е историята

на своите наследници. Пази снимки от срещата, включително оригинални. По професия г-жа Стоянова е строителен техник. Завършила е строителния техникум в Брацигово и е работила към Пътно управление.

Кадефия Атанасова, за която Надка Стоянова спомена, е баба на преподавателя в септемврийското училище „Христо Ботев” Георги Георгиев:

- Баба ми винаги е била будна и лъчезарна жена. На снимката тя е тази с най-многото цветя – уточнява той. – По онова време баща ми (нейният син) е бил войник. Виждайки Юрий Гагарин, облечен в спретната си военна униформа, той й е напомнил за него. Ето защо, съвсем спонтанно и непосредствено, тя се е завтекла към него и майчински го е прегърнала и целунала. Това накарало и

другите жени да се поотпуснат

и да се присъединят по-спокойно към прегръдките, сърдечните ръкостискания и съвместните снимки. Години наред баба ми разказваше с голямо вълнение за това събитие – пред мен и пред децата ми. Спомняше си често за него и когато се събираха жените в махалата.

Посещението на Гагарин в България и до днес буди интерес сред младите хора. Първият полет в Космоса се отбелязва всяка година, казва учителят Георги Георгиев. Той е преподавал икономически дисциплини, а сега е администратор в училището.

43-годишният Стоил Василев също предава историята на следващите поколения. Той е внук на Стоянка Денева, жената вдясно от Гагарин.

- Баба ми разказваше, че Гагарин

сам е пожелал ескортът да спре,

за да види какво правят жени по полето (садили са тютюн, както вече стана ясно). Гордееше се много, че е видяла и стиснала ръката на първия космонавт. Години наред тя работеше в ТКЗС-то, беше звеноводка, а след това - до пенсионирането си, се трудеше в местната хлебарница.

Аз си спомням (тогава бях дете) как тук, в Симеоновец, идваха група ученици от едно училище за фотографи. В кметството се бяха събрали всички жени, които се виждат на снимката. Беше много тържествено, направиха се много снимки.

Стоил Василев е завършил ВТУ „Тодор Каблешков” в София. В момента е локомотивен машинист към Локомотивно депо – Септември.

Жената с гипсираната ръка

на снимката пък е Атанаска Германова от Септември. Тя е майката на Герман Германов, летец-инструктор, чийто най-известен курсист е президентът Румен Радев. За съжаление, той не успя да присъства на срещата в Симеоновец.

Но там бе Борислав Раков, който събира архиви за местната история. Ето какво разказа той пред присъстващите за пътя на Гагарин преди първия полет:

- Юрий Алексеевич Гагарин е роден 9 март 1934 година в село Клушино до град Гжатск (днешен Гагарин), Смоленска област, в семейство на селяни-колхозници.

Баща му е дърводелец, а майка му е доячка в колхоза

В детските си години Юрий е обикновено момче. Започва да ходи на училище през 1941 година, но само след месеци селото е окупирано от немците по време на Втората световна война. След две години е освободено от Червената армия и занятията в училището продължават. През 1945 година семейството на бъдещия космонавт се премества в Гжатс и той завършва там шести клас.                                                                                               Продължава в Люберцко училище. Дипломира се с отличен. След това е в техникум в град Саратов. Увлича се по авиацията и

посещава местния аероклуб

Така започва всичко.

Извършва първия самостоятелен полет, когато е на 21 години, на самолет модел ЯК-18. След 196 полета – общо 42 часа и 23 минути във въздуха, отбива военната си служба в Първо военно авиационно училище „Климент Ворошилов”.

През 1957 година сключва брак с Валентина Горячева, след което е изпратен в Изтребителен авиационен полк на Северния флот, където лети с модел МИГ-15 в условия на полярни нощи. През 1959 година е кандидат-космонавт и след месец медицинската комисия го признава като годен за космически полети. Започва тренировки веднага.

Слушателите също знаеха обстойно биографията на първия космонавт. Те знаят и друго. Спомените не само топлят, но могат и да вдъхновяват.

Мария ДЪБОВА

 

 

 

Снимката от срещата с първия космонавт

Юрий Гагарин


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички