Понеделник, 25 Яну 2021
 

Наследници съживиха срещата на местни жени с Гагарин

  23.05.2020 07:02             
Наследници съживиха срещата на местни жени с Гагарин
Отляво надясно: Стоил Василев, Надка Стоянова и Георги Георгиев пред читалището в Симеоновец

Баба Кадефия разцелувала космонавта като роден син

СИМЕОНОВЕЦ. Този месец в септемврийското село наследници на някои от местните жени, срещнали се с Юрий Гагарин, се събраха, за да отбележат датата на паметната среща. Те си спомниха за първия човек, излетял в Космоса, за широката му усмивка и за ентусиазма, с който е бил посрещнат в нашия окръг. Цял свят знае кой е Юрий Гагарин  - съветският космонавт, офицер и военен пилот, който на 12 април 1961 година, в 9 часа и 7 минути  (московско време), на космодрума „Байконур” промени историята. Тогава проехтява историческото: „Поехали!“ Корабът прави една обиколка около Земята за 108 минути и се приземява успешно, както е планирано. Новината се разпространява из целия свят и Гагарин става най-известният жител на планетата – любимец на учени, управляващи, обикновени хора. След два дни е посрещнат на Червения площад в Москва. До края на годината посещава над 30 страни и се среща с хиляди мъже и жени - президенти,  крале, артисти, музиканти. Обикаля земното кълбо три пъти.

Избран е за почетен гражданин в държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка

Първата му командировка е в Чехословакия, а следващата е у нас. При приземяването му на летище „София” българските летци го посрещат с почетен ескадрон от изтребители. Преминава през различни градове - София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора Казанлък и други. В Пловдив поднася цветя на паметника „Альоша”, а след Казанлък се качва и на връх „Шипка”.

На 22 май 1961 година Гагарин е в Пазарджишка област

(тогава окръг). След Белово ескортът му отбива на жп-прелеза „Септември – Ханчето”.  Хората, които в този момент работели по полето, се затичали през нивите да посрещнат първия космонавт, който в техните очи бил „докоснат от Бога”. Те пък му напомнили за трудолюбивите селяни в родината и се снимал с тях с удоволствие.

Повечето от тези снимки се пазят

до днес, включително в Държавния архив в Пазарджик.

Разговаряхме с жените, отбелязали сега паметната среща. Ето какво разказаха пред „Знаме” те:

- Майка ми си спомняше, че в този ден са садили тютюн. Ескортът спрял на тогавашния главен път от Пазарджик за София. Всички се втурнали да посрещнат първия космонавт с букети в ръка. Една от жените от нашето село – Кадефия Атанасова, го

прегърнала и разцелувала като роден син

Накрая всички се снимали – вижда се, че са били много радостни. И майка ми, и останалите говореха за тази среща до края на живота си. „Много хубаво момче, много весело!” – все така казваше майка ми.

Това са думи са на Надка Стоянова, дъщеря на Мария Спасова Петкова. По времето, когато Гагарин е в България, Надка Стоянова е била ученичка. Майка й, както и повечето жени от снимката, са работили в ТКЗС-то.

Днес Надка е на 72 години, самата тя майка на три деца и баба на 6 внука.

Предала е историята

на своите наследници. Пази снимки от срещата, включително оригинални. По професия г-жа Стоянова е строителен техник. Завършила е строителния техникум в Брацигово и е работила към Пътно управление.

Кадефия Атанасова, за която Надка Стоянова спомена, е баба на преподавателя в септемврийското училище „Христо Ботев” Георги Георгиев:

- Баба ми винаги е била будна и лъчезарна жена. На снимката тя е тази с най-многото цветя – уточнява той. – По онова време баща ми (нейният син) е бил войник. Виждайки Юрий Гагарин, облечен в спретната си военна униформа, той й е напомнил за него. Ето защо, съвсем спонтанно и непосредствено, тя се е завтекла към него и майчински го е прегърнала и целунала. Това накарало и

другите жени да се поотпуснат

и да се присъединят по-спокойно към прегръдките, сърдечните ръкостискания и съвместните снимки. Години наред баба ми разказваше с голямо вълнение за това събитие – пред мен и пред децата ми. Спомняше си често за него и когато се събираха жените в махалата.

Посещението на Гагарин в България и до днес буди интерес сред младите хора. Първият полет в Космоса се отбелязва всяка година, казва учителят Георги Георгиев. Той е преподавал икономически дисциплини, а сега е администратор в училището.

43-годишният Стоил Василев също предава историята на следващите поколения. Той е внук на Стоянка Денева, жената вдясно от Гагарин.

- Баба ми разказваше, че Гагарин

сам е пожелал ескортът да спре,

за да види какво правят жени по полето (садили са тютюн, както вече стана ясно). Гордееше се много, че е видяла и стиснала ръката на първия космонавт. Години наред тя работеше в ТКЗС-то, беше звеноводка, а след това - до пенсионирането си, се трудеше в местната хлебарница.

Аз си спомням (тогава бях дете) как тук, в Симеоновец, идваха група ученици от едно училище за фотографи. В кметството се бяха събрали всички жени, които се виждат на снимката. Беше много тържествено, направиха се много снимки.

Стоил Василев е завършил ВТУ „Тодор Каблешков” в София. В момента е локомотивен машинист към Локомотивно депо – Септември.

Жената с гипсираната ръка

на снимката пък е Атанаска Германова от Септември. Тя е майката на Герман Германов, летец-инструктор, чийто най-известен курсист е президентът Румен Радев. За съжаление, той не успя да присъства на срещата в Симеоновец.

Но там бе Борислав Раков, който събира архиви за местната история. Ето какво разказа той пред присъстващите за пътя на Гагарин преди първия полет:

- Юрий Алексеевич Гагарин е роден 9 март 1934 година в село Клушино до град Гжатск (днешен Гагарин), Смоленска област, в семейство на селяни-колхозници.

Баща му е дърводелец, а майка му е доячка в колхоза

В детските си години Юрий е обикновено момче. Започва да ходи на училище през 1941 година, но само след месеци селото е окупирано от немците по време на Втората световна война. След две години е освободено от Червената армия и занятията в училището продължават. През 1945 година семейството на бъдещия космонавт се премества в Гжатс и той завършва там шести клас.                                                                                               Продължава в Люберцко училище. Дипломира се с отличен. След това е в техникум в град Саратов. Увлича се по авиацията и

посещава местния аероклуб

Така започва всичко.

Извършва първия самостоятелен полет, когато е на 21 години, на самолет модел ЯК-18. След 196 полета – общо 42 часа и 23 минути във въздуха, отбива военната си служба в Първо военно авиационно училище „Климент Ворошилов”.

През 1957 година сключва брак с Валентина Горячева, след което е изпратен в Изтребителен авиационен полк на Северния флот, където лети с модел МИГ-15 в условия на полярни нощи. През 1959 година е кандидат-космонавт и след месец медицинската комисия го признава като годен за космически полети. Започва тренировки веднага.

Слушателите също знаеха обстойно биографията на първия космонавт. Те знаят и друго. Спомените не само топлят, но могат и да вдъхновяват.

Мария ДЪБОВА

 

 

 

Снимката от срещата с първия космонавт

Юрий Гагарин


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички