Други

Покрай Деня на победата забравихме героите, които освободиха Македония

  14.05.2020 13:30             
Покрай Деня на победата забравихме героите, които освободиха Македония

Много се изписа сега за навършването на 75 години от края на Втората световна война в Европа 9 май 1945 г. Къде тържествено, къде с нотки на съмнение, но повечето страни почетоха загиналите в борбата срещу нацизма.

У нас обаче забравихме нещо важно.

Забравихме за нашите сънародници, отдали живота и младостта си в битката с кафявата чума. А те не са малко - 8337 убити, 9155 безследно изчезнали.

Представете си следното: в момента тези хора стоят в небитието и ни гледат, плачейки, как ние, техните наследници сме ги забравили

Забравили родовата си памет, забравили, чест, дълг към тях, улисани в материалното.

Дори някои наши новоизпечени историци, увлечени в сервилничене, изказаха тезата, че видите ли нямало смисъл от участието на българската армия на страната на антихитлеристката коалиция в сраженията с Третия райх на Хитлер. Ей така, с едно драсване на маркера, са зачертани битките при Крива паланка, Куманово, Страцин, Драва Соболч. И в същото време ония наши роднини от Република Северна Македония ни хулят и плюят в лицето като окупатори и фашисти. Дори и филми създават на тези теми.

Да ги питам тях какви войски освободиха сегашната им столица Скопие от нацисткия ботуш на 13 ноември 1944 г.?

Български. Защо тогава вашите баби и дядовци ги посрещаха с цветя?

 

 

Същите български бойци, наричани „бугарски фашисти“ от македонските ни роднини, се бият рамо до рамо с македонските партизани през есента на 1944 г. с немската армия. Ще цитирам следните редове, посветени на 15 пехотна охридска дивизия от Националния военноисторически музей в София:

„От 9 до 23 септември 1944 г. 15-а пехотна охридска дивизия води боеве при Прилеп. От 9 септември 5-а армия в Македония започва да се оттегля към довоенните граници, при което се стига до стълкновения с германски части и съединения. Особено ожесточени боеве в района на Прилеп водят 15-и дивизионен артилерийски полк и две дружини от 45-и и 54-и пехотен полк в състава на 15-а пехотна дивизия. Командирът на дивизията полковник Димитър Младенов решава да води упорита отбрана до пристигането в Прилеп на другите части от дивизията, след което да продължи изтеглянето към заповядания район.

 

Полк. Димитър Младенов

По негова заповед на 9 септември войските на Прилепския гарнизон нападат немския батальон „Щрошке“ и пленяват 300 души, 60 моторни коли и складовете му

Немското командване оценява, че войските на 15-а пехотна дивизия сериозно застрашават оттеглянето на групата армии „Е“ и от 10 до 16 септември привлича допълнително към Прилеп три батальона, два артилерийски дивизиона и други сили, от които формира бойните групи „Гулман“ и „Пабст“. При поддръжката на изтребително-щурмова авиация тези бойни групи в продължение на 4-5 дни атакуват частите на 15-а пехотна дивизия. На 19 септември основната група на дивизията начело с командира полковник Димитър Младенов напуска Прилеп и заема за отбрана превала Мукос, с. Ореховац и прохода Плетвар. На 21 септември под прикритието на 10-и граничен участък българските части започват да се оттеглят към Велес. През следващия ден групата преминава р. Вардар между Велес и Градско и движейки се южно от Щип, се насочва към планината Плачковица. На 30 септември дивизията се съсредоточава в района на гара Симитли. От 9 до 23 септември 1944 г. Прилепският гарнизон блокира пътя Прилеп – Велес и спира изтеглянето на шест германски дивизии от групата „Е“ към Белград. При изтеглянето си от Вардарска Македония 15-а пехотна дивизия губи 138 убити, над 200 ранени и около 4500 пленени при Битоля. Загубите на противника възлизат на 1350 убити, ранени и пленени“.

Край на цитата.

Питал съм се и сега се питам защо ние драги сънародници не направихме поне един документален филм посветен на битките на 15 дивизия? Да бе друга нация, планина от книги и документална лента щеше да създаде. Ама не - ние търчим да правим паметници на чужди герои, само не и на нашите. А може само с този факт да запушим скверните уста на „макидонските историчари“.

Знаете ли, имам роднини в Република Северна Македония, пред тях изтъкнах горепосочените факти и…те ги признаха

„Да така е“, казаха те с половин уста, но ги признаха. Ние обаче, гонейки чуждопоклонството, мълчим. Дори някои казват: „Абе, мани, това е била излишна война“. Да ама не. Чудно е как не можем да разберем, че на практика Македония е освободена от нацистките войски от българската армия през есента на 1944г. Документите го признават, историческите кадри и снимки го признават. Редно е и ние да го признаем пред себе си и да почнем да го изваждаме чрез популяризация в радио, телевизия, интернет. А защо да не се направи игрален филм на тази тема.

Нека им го кажем на „македонскиот народ“: „Ето бе, вижте наречените от вас окупатори и фашисти как са давали живота за вашата свобода.” Сърдим се на другите, че не ни почитали. Но, драги сънародници, не почиташ ли собственото си минало, не припомняш ли на самозабравилите се комшии историческите факти, затваряйки им устата, няма и теб кой да те признае.

Защото през есента на 1944 г. български войски освободиха голяма част от територията на днешната държава Република Северна Македония от нацистка окупация.

Марин ИВАНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички