Други

Доброволецът Ангел Тонов: В Инфекциозното е по-безопасно

  19.05.2020 07:30             
Доброволецът Ангел Тонов: В Инфекциозното е по-безопасно

ПАЗАРДЖИК. Ангел Тонов е един от тримата доброволци на първа линия в борбата с COVID-19 в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Пазарджик”. 43-годишният мъж от областния град е възпитаник на Спортното училище, където е тренирал джудо. Завършил е политология в Германия, където е живял  и работил в продължение на 15 години. Пет години работи и във Франция, а от две години се връща в България. Бил е в една паралелка с бронзовия олимпийски медалист от Атина’2004 Георги Георгиев, а впоследствие тренира джудо заедно с него. Тренира и сега. Два-три пъти седмично е в дожото на „Кодокан” в зала „Васил Левски”. Сега обаче се е посветил изцяло на болните като санитар. Отвън го подкрепят приятелите му, а близките му поне до вчера не знаеха, че е влязъл в „бърлогата на звяра”.

„Въобще не съм се колебал дали да стана доброволец

Знаех, че се търсят хора да помагат и от петък постъпих в отделението. Всички тук сме като едно цяло, всички са изключителни професионалисти, а на завеждащата на отделението д-р Пишмишева свалям шапка, споделя Ангел Тонов. Честно казано, не съм говорил със семейството си, когато реших да вляза. Майка ми и сестра ми са във Франция и не знаят, че съм вътре, но сега от „Знаме” сигурно ще разберат. Но това е нещо, което трябва да направя. Работата не е нещо особено – дезинфекцирам, помагам, където трябва, но нямам почти никакъв допир с болни. Но да имах, това не е притеснително.

Честно казано, навън е по-опасно да се заразиш, отколкото тук вътре

Защото тук всички са нащрек, мерките са стриктни – и дезинфекцията, и защитните облекла, маски, ръкавици, и надали на друго място в Пазарджик се прилагат в такава степен. Смяната ми е 8 часа, а работата не е тежка и няма как да ме измори. Време за почивка има достатъчно, а това, че не излизам от отделението, не е проблем”, казва Ангел. „Бях 20-годишен, когато напуснах България, завърших „Политология” в Свободния университет в Берлин. После стана така, че не можах да работя по специалността си, живях около 15 години в Германия. Върнах се в родината, после отидох във Франция. У нас окончателно се прибрах преди 3 години. България си е България, с хубавото и с всички трудности. Коронавирусът пък е по целия свят, но няма начин да не го победим”, убеден е Ангел Тонов.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички