Други

Авторката на „Магията на танца” Цветанка Убинова: Филка е жив въглен!

  20.05.2020 07:00             
Авторката на „Магията на танца” Цветанка Убинова: Филка е жив въглен!

За разгадаването на образа й може да намериш само една дума, но когато тя има силата на "Сезам!", нещата се случват

ПАЗАРДЖИК. Филка Хамалска е име, добре познато не само сред любителите на народните танци и почитателите на танцов състав „Албена”. Филка сега е главна героиня в книгата на Цветанка Убинова „Магията на танца”. Разговаряме с г-жа Убинова - филолог, автор на 17 книги (стихове и проза за деца и възрастни), учителка по български език и литература в ЕГ "Бертолт Брехт", дългогодишен журналист и редактор. Майка на син и дъщеря, баба на трима внуци. Настоящата 2020-а година е юбилейна за нея - през септември тя навършва 65 години. С този юбилей и с други значими събития в живота й е свързан новият й творчески проект.
Миналата година с празничен концерт бе отбелязана 85-годишнината на Филка Хамалска, която е създателката на емблематичния за Пазарджик танцов състав „Албена“. Първоначално съставът е в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ (тогава „Георги Димитров“), а през 1971-а става общоградски. От 1993-а е част от голямото семейство на Младежкия дом в Пазарджик.

Ансамбълът получава много престижни отличия от международни конкурси и фестивали в Германия, Русия, Куба, Австрия, Югославия,Франция, Люксембург, Турция и Беларус.

Филка Хамалска е удостоена със званията "Заслужил учител" и "Почетен гражданин на Пазарджик". Тя е отдавна доказал се педагог и хореограф. С интересни хореографски прийоми и богата фантазия тя интерпретира по нов начин мотиви и герои от детски приказки и други истории. На своята публика и малките, и по-големите танцьорки предлагат истинско многообразие от цветове, музика, фантазия, комични елементи и много артистизъм, разбира се.

Цветанка Убинова

- Г-жо Убинова, чия е идеята за напасването на „Магията на танца” за живота и творчеството на Филка Хамалска?

- Идеята за тази книга възникна спонтанно в една октомврийска вечер на 2016-а година, провокирана от сърдечното отношение на бивши танцьорки от състав "Албена" към седналата на кафе под чинарите великолепна и неуморна Филка Хамалска. Минаваха, отбиваха се, прегръщаха я и оставаха така - потънали в светли спомени! В разговора ни разбрах, че й предстои голям юбилей - 85-годишнина. Като на шега подхвърлих, че би било добре тази обич да се събере и покаже така, че да я видят всички, да остане във времето. И още на следващата вечер вече бяхме започнали своите безкрайни разговори за 45-те години всеотдайност в творенето на красота с обич.

- Намерихте ли съмишленици начинанието да стане факт?

- Има една поговорка, която много ми допада: "Сама ръка и в морето не може да се умие". Тя е особено подходяща за случая - аз буквално потънах в море от информация и емоции! Нямаше как да се справя без съдействието, без отзивчивостта, без присърце приетата работа.  Срещахме се и разговаряхме с Филка десетки пъти; за да улеснят работата ми, дъщерите й организираха срещи с момичета от "Албена", на които присъствах; издирихме буквално по всички краища на света много от момичетата на Филка. Една от първите, приела да разкаже спомени, е г-жа Мария Гешева, директорка на Дома на учителя при основаването на състава. От друга страна, тази книга не би могла да стане реалност без финансовото съдействие на Общината, жест към заслугите на г-жа Хамалска. Не би могло да се организира подобаващо юбилейно тържество без участието на Младежкия дом и ДКТ "Константин Величков", в лицето на техните директори Инна Церовска и Григор Антонов.

Точно 3 години след първия порив, книгата видя бял свят. На 3 септември 2019 г. Филка навърши своите достойни 85, на 19 октомври беше тържественият концерт на сцената на театъра, а на 21 октомври в зала "Устрем" беше прощъпулникът на "Магията на танца”. Чудесно е, че припомняте на пазарджиклии всеотдайния живот на тази великолепна жена точно в навечерието на 24 май - празникът, с право назован най-българският!- По какъв начин разгадахте образа и таланта на голямата дама на танца?

- Като в приказките - може да намериш само една дума, но когато тя има силата на "Сезам!", нещата се случват. Нашият "сезам" без съмнение бяха доверието, искреността и упоритостта. Сама не знаех с какво се захващам!... Много ми помогна, разбира се, фактът, че дъщеря ми и трите ми племенници танцуваха в "Албена" общо над 35 години - всяка приблизително по 10! През тези години бяхме лично ангажирани с всички вълнения и успехи, преживявахме трудностите, надмогвахме съмненията.

- Коя е всъщност Филка Хамалска?

 

Филка Хамалска

- Филка е един жив въглен! Това е според мен най-кратката и най-ярка нейна характеристика. Всеки, прочел книгата, сам ще разгадае тайните на вълшебството, на което е посветила живота си. Искам да подчертая, че това вълшебство съвсем не е само танцът. Всеки, минал през нейната школа, се е научил на близост, сътрудничество, радост от успехите на другите и истинска обич.

- Има хора, които не знаят с какво нейната дейност обогати духовния живот на Пазарджик. Какво бихте им казали?

- Има хора, които оставят ярки следи там, откъдето са минали. Тя е от тях. Танцът е в кръвта й. Неотстъпчивостта и перфекционизмът - част от непоклатимия й характер. Неизчерпаемите идеи, усетът за ритъм и цвят, способността пространствено да "види" онова, което е все още само във въображението и още много специфични качества я правят уникална!

- Как се носи наследството, което остави след себе си Филка Хамалска в изкуството и у последователите?

- Наследството, което тя остави, е преди всичко задължаващо. Този дълг - да опазим и продължим нейното дело, посветено на родния Пазарджик, е красив и мотивиращ. Мисля, че само като такъв трябва да го възприемаме, за да бъдем част от "Магията..."!

- Споделихте, че работите по нов поетичен проект. Разкажете за него.

- Става дума за поетична поредица от 4 части с общо заглавие - "Подлистници". Всяка обхваща един сезон и носи пореден номер на корицата. Трите - "Есен:, "Зима" и "Пролет," са вече готови и ако е рекъл Господ и генерал Мутафчийски, до края на май ще ги представя.

Това, което правя съвсем в този момент, е една прозаична книга - подобна на "Тревата не умира". Читателите я наричат роман, за мен е четиво без жанр. Заглавието ще запазя в тайна. Смятам, че до рождения ми ден и тя ще е факт.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички