Понеделник, 10 Авг 2020
 
Регионът

Запалените по уличния фитнес се връщат по площадките

  17.05.2020 07:22             
Запалените по уличния фитнес се връщат по площадките
Големи групи не се събират, спазва се дистанция

ПАЗАРДЖИК – МАЛО КОНАРЕ. Този месец влязоха в сила промени, които касаят спортовете на открито по време на пандемия. Индивидуалните, както и част от груповите спортове за аматьори вече са позволени. Разбира се, противоепидемичните мерки трябва да се спазват. А по възможност е добре дистанцията между спортуващи да е 2.5 метра.

Сред разрешените спортове са тенис на корт, колоездене, лека атлетика, голф, футбол, баскетбол и други. Участниците трябва да са не повече от 10 души и да няма публика. Не се допуска използването на бани и съблекални. Спортуването на закрито засега остава забранено, включително тренировките във фитнес залите. Но може да се посещават самостоятелни плувни комплекси и басейни.

Смекчаването на забраните се посрещна с облекчение в Пазарджик и областта и в спортните клубове, и не само там. Разговаряхме със Стоян Георгиев от Мало Конаре. Той е запален по стрийт фитнеса от 2011 година. Тренира и в селото, и в Пазарджик. В областния град посещава най-предпочитаните места за уличен фитнес - „Писковец”, „Острова” и Зоната на здравето.

В момента Стоян е студент, специалност „Кинезитерапия” в Националната спортна академия (НСА).  Ето как отговори на въпросите на „Знаме”:

- Удобряваш ли разхлабването на мерките?

- Напълно, защото спортът е здраве. И е от изключително голямо значение през пандемията, за да можем да подсилим нашия организъм и да увеличим имунитета си чрез повече движение, чист въздух и слънце, които са неизменна част от уличния фитнес. Така че моят съвет е: “Спортувайте задължително, без значение дали го правите вкъщи или на спортната площадка!”.

- Ти възползваш ли се от смекчените забрани?

- Да. Това е нещото, което всички спортуващи чакахме с нетърпение. Големи групи все още не се събират. Всеки се старае да спазва препоръчителната дистанция и останалите мерки.

- Как се чувства човек, спортуващ активно, в условията на изолация?

- Ограничен. Уличният фитнес дава голяма свобода. Нашият спорт има по-акробатичен характер, има елементи от гимнастиката, чрез които буквално летиш над земята, дори да е само за секунда. Но най-голямата разлика е, че когато всичко е позволено, се събираме по 15-20 души на площадката. Което много повдига духът ни и ни нахъсва още повече.

- Как поддържаше форма, когато не бе възможно да тренираш на открито?

-Това бе малко сложна задача заради ограничения достъп до най-основните уреди - лоста и успоредката. Но доста от нас имат лост за врата и малка успоредка вкъщи, което позволява тренировка в условията на дома, когато метеорологичните условия не позволяват занимания навън.

Затова нашият спорт е толкова привлекателен - може да бъде трениран на изцяло импровизирана обстановка. Кофичките, които правим на успоредката, може да се правят между два стола, набиранията - на касата на вратата, и т. н.

Аз също имам малка успоредка и лост в двора и ги ползвах пълноценно. Но най-големият помощник при подобни мерки винаги е земята, на която можем да правим лицеви опори, коремни преси, стойка на ръце. Най-важно е желанието, начин се намира лесно след това.

- Очакваш ли спортуващите да станат повече след тази пандемия?

- Надявам се хората да се замислят повече за здравето си и да започнат да спортуват, защото спортът и здравето вървят ръка за ръка, както вече казах. Още повече – аз, като студент по кинезитерапия, съветвам всички, без значение на каква възраст са, дори да не спортуват, да се движат повече, да се разхождат. Защото движението лекува и поддържа организма в оптимална форма.

Мария ДЪБОВА

Стоян Георгиев от Мало Конаре

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички