Регионът

Запалените по уличния фитнес се връщат по площадките

  17.05.2020 07:22             
Запалените по уличния фитнес се връщат по площадките
Големи групи не се събират, спазва се дистанция

ПАЗАРДЖИК – МАЛО КОНАРЕ. Този месец влязоха в сила промени, които касаят спортовете на открито по време на пандемия. Индивидуалните, както и част от груповите спортове за аматьори вече са позволени. Разбира се, противоепидемичните мерки трябва да се спазват. А по възможност е добре дистанцията между спортуващи да е 2.5 метра.

Сред разрешените спортове са тенис на корт, колоездене, лека атлетика, голф, футбол, баскетбол и други. Участниците трябва да са не повече от 10 души и да няма публика. Не се допуска използването на бани и съблекални. Спортуването на закрито засега остава забранено, включително тренировките във фитнес залите. Но може да се посещават самостоятелни плувни комплекси и басейни.

Смекчаването на забраните се посрещна с облекчение в Пазарджик и областта и в спортните клубове, и не само там. Разговаряхме със Стоян Георгиев от Мало Конаре. Той е запален по стрийт фитнеса от 2011 година. Тренира и в селото, и в Пазарджик. В областния град посещава най-предпочитаните места за уличен фитнес - „Писковец”, „Острова” и Зоната на здравето.

В момента Стоян е студент, специалност „Кинезитерапия” в Националната спортна академия (НСА).  Ето как отговори на въпросите на „Знаме”:

- Удобряваш ли разхлабването на мерките?

- Напълно, защото спортът е здраве. И е от изключително голямо значение през пандемията, за да можем да подсилим нашия организъм и да увеличим имунитета си чрез повече движение, чист въздух и слънце, които са неизменна част от уличния фитнес. Така че моят съвет е: “Спортувайте задължително, без значение дали го правите вкъщи или на спортната площадка!”.

- Ти възползваш ли се от смекчените забрани?

- Да. Това е нещото, което всички спортуващи чакахме с нетърпение. Големи групи все още не се събират. Всеки се старае да спазва препоръчителната дистанция и останалите мерки.

- Как се чувства човек, спортуващ активно, в условията на изолация?

- Ограничен. Уличният фитнес дава голяма свобода. Нашият спорт има по-акробатичен характер, има елементи от гимнастиката, чрез които буквално летиш над земята, дори да е само за секунда. Но най-голямата разлика е, че когато всичко е позволено, се събираме по 15-20 души на площадката. Което много повдига духът ни и ни нахъсва още повече.

- Как поддържаше форма, когато не бе възможно да тренираш на открито?

-Това бе малко сложна задача заради ограничения достъп до най-основните уреди - лоста и успоредката. Но доста от нас имат лост за врата и малка успоредка вкъщи, което позволява тренировка в условията на дома, когато метеорологичните условия не позволяват занимания навън.

Затова нашият спорт е толкова привлекателен - може да бъде трениран на изцяло импровизирана обстановка. Кофичките, които правим на успоредката, може да се правят между два стола, набиранията - на касата на вратата, и т. н.

Аз също имам малка успоредка и лост в двора и ги ползвах пълноценно. Но най-големият помощник при подобни мерки винаги е земята, на която можем да правим лицеви опори, коремни преси, стойка на ръце. Най-важно е желанието, начин се намира лесно след това.

- Очакваш ли спортуващите да станат повече след тази пандемия?

- Надявам се хората да се замислят повече за здравето си и да започнат да спортуват, защото спортът и здравето вървят ръка за ръка, както вече казах. Още повече – аз, като студент по кинезитерапия, съветвам всички, без значение на каква възраст са, дори да не спортуват, да се движат повече, да се разхождат. Защото движението лекува и поддържа организма в оптимална форма.

Мария ДЪБОВА

Стоян Георгиев от Мало Конаре

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички