Други

Копривата – „селянчето” сред дивите билки

  17.05.2020 06:13             
Копривата – „селянчето” сред дивите билки

 

На кооперативните пазари в Пазарджик и областта вече има изобилие от лапад, спанак и какви ли не „зеленилки”. На видно място се предлага и копривата – средно по 70 стотинки за прясна връзка. И тя се радва на интерес от страна на купувачите, макар да я наричат „селянчето” сред диворастящите билки. Копривата обаче е едно от най-полезните растения, които природата ни е дала. Притежава неподозирани лечебни свойства и за разлика от други билки и растения лекува както с листата си, така и със стеблата и корените си.
Народната медицина отдавна е признала и я употребява. Неслучайно Албрехт Дюрер (1471-1528) е нарисувал един ангел, който именно с коприва в ръка лети нагоре към трона на Всевишния.

В днешно време пък копривата се консумира най-вече под формата на чай или от нея се приготвят различни отвари и запарки. От раклите се вадят и рецептите на баба и копривата намира все по-често приложение и в кулинарията. Листата, стъблата и корените се смачкват и от тях се приготвят също така прахове, тинктури, кремове, чайове и други.

Копривата расте от пролетта до есента, достъпна е за всеки. Ето за какво може да ви послужи:

Изчиства тялото от токсините

Многото полезни витамини и минерали, които съдържа копривата, я превръщат в чудесна билка, която спомага за детоксикирането на организма и то по един безвреден и сигурен начин.

Копривата по подобие на кафето има и диуретично свойство, което също допринася за изхвърлянето на токсини от организма. Тя подобрява работата на лимфната система и бъбреците.

Помага по време на бременността

Копривата се препоръчва за жени, които са имали тежко раждане или пък са получили кръвоизлив, тъй като тя е ефективен лек срещу анемията. Освен това тази билка стимулира произвеждането на кърма и се препоръчва за консумиране още по време на бременността.

Облекчава менструацията

Копривата притежава много свойства, които се отразяват положително на женското здраве. Тя облекчава болките и намалява подуването по време на ПМС, а освен това възпира прекомерното кървене по време на менструацията. За жените, които преминават през менопаузата, копривата е добър начин да избегнат хормоналния дисбаланс.

Подобрява кръвообращението

Поради комбинацията от витамин С и желязо копривата е най-добрият стимулатор на произвеждането на червени кръвни телца. Витамин С улеснява абсорбирането на желязо, което е една от основните съставни части на хемоглобина.

Увеличаването на броя на кръвните телца и подобряването на кръвообращението ни осигурява нужната енергия за деня.

Предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Копривата е познат диуретик, но освен това тя се справя успешно и с подобряването на функцията на бъбреците. Копривата предотвратява образуването на камъни в бъбреците и също така помага и за тяхното разрушаване.

Тази билка е чудесен лек срещу инфекции, с които се справя изключително ефективно.

Лекува и артрит

Освен всичко останало копривата лекува ревматични заболявания като артрита и хроничната болка в мускулите. Чай или супа от коприва се използват и за лечението на подагра.

Заздравява костите

Един от най-важните химични елементи, които се съдържат в копривата, е борът. Той спомага за задържането на калций в костите и тяхното заздравяване, което означава, че копривата спомага и в лечението на остеопороза.

Улеснява дишането

Копривата е способна да противодейства на проблеми с дихателния апарат като астма, пролетна алергия и други сезонни прояви на алергия. Само няколко капки екстракт от коприва смекчават алергичните симптоми.

Вече дълги години чаят от коприва е едно от най-популярните средства за лечение на астма в Австралия.

Пази сърцето

След всичко изброено досега логично е копривата да допринася и за доброто здраве на сърцето. Доказано е, че честата употреба на чай от коприва сваля кръвното налягане до нормални нива, облекчава стреса и напрежението.

Подобрява вида на кожата

Нанасянето на екстракт от коприва върху кожата доказано лекува младежкото акне и предотвратява развиването на инфекции. Всичко това, благодарение на антиоксидантите, които откриваме в копривата.

Домашна козметика за коса с коприва
Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. С нея може да се прави запарка или да се използва като измиващо средство след прилагането на различни маски за коса. Ежедневното ѝ използване сгъстява и подобрява външния вид на косата. Препоръчва се и при косопад.
Запарка за плътност и блясък
Нарежете на ситно 4 шепи листа от коприва и ги залейте с 1л вряща вода. Оставете течността да престои половин час, за да се извлекат полезните вещества от билката. След това прецедете запарката, и я използвайте, като изплаквате косата си с нея след всяко измиване с шампоан. Готовата запарка ще ви стигне за 4 изплаквания. Може да я съхранявате в хладилника, като преди ползване я затоплите леко.

Коприва против косопад и пърхот
Залейте 3 шепи листа от коприва с 300мл ракия. Прехвърлете продуктите в добре затварящ се буркан и го оставете на тъмно за седмица. След това извадете копривата, а получената тинктура втривайте в корените на косата си в продължение на месец.

 

 

Kaк ce пpиготвя чaй oт кoпpивa?

Moжe дa cи кyпитe чaй oт кoпpивa в нacипнo cъcтoяниe или в тopбички зa чaй, нo мoжeтe и caми дa oтглeждaтe или наберете, а след това да си пpигoтвитe чая.

C пpecни лиcтa мoжe дa eкcпepимeнтиpaтe cъc cъoтнoшeниeтo кoпpивa и вoдa, нo oбщaта peцeптa включва двe чaши вoдa зa вcякa чaшa лиcтa. Дoбaвeтe вoдaта към лиcтaтa. Ocтaвeтe вoдaтa дa кипнe. Изключeтe пeчкaтa и ocтaвeтe дa ceди пeт минyти. Изcипeтe cмecтa пpeз мaлкa цeдкa. Дoбaвeтe мaлкo мeд, кaнeлa или cтeвия, aкo жeлaeтe. Зaпoчнeтe, кaтo изпиeтe caмo eднa чaшa чaй oт кoпpивa, зa дa cтe cигypни, чe нямaтe никaкви peaкции към нeгo.

Яхния от коприва

Необходими продукти: 500 грама прясна коприва; 1 глава лук; 4-5 скилидки чесън; 3 яйца; 6-7 супени лъжици брашно; 1 чаена чаша олио; 100-200 грама сирене; 1-2 чаена лъжица червен пипер; сол на вкус.

Начин на приготвяне: Копривата се залива с вряла вода и оставя за минута докато омекне. Нарязва се лука на ситно. В тенджера се сипва 50 мл студена вода и олиото. Посолява се. Слага се лука и задушава за две минути под капак. Добавя се чесън нарязан на дребно. Задушават се докато се изпари водата и тогава се слага брашното и червения пипер. Налива се 500 мл гореща вода. Запарената коприва се прецежда и нарязва на ситно. Добавя се в тенджерата. На тих огън се вари 15 минути. Минута преди да се свали яхнията от огъня, се прибавят яйцата. Оставят се за 3 минути да се забулят. При сервиране поръсваме със сирене.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички