Пазарджик

Съветниците оттеглиха продажбата на црънчанската гора – за нея и премиерът се обадил на кмета

  11.05.2020 13:53             
Съветниците оттеглиха продажбата на црънчанската гора – за нея и премиерът се обадил на кмета

ПАЗАРДЖИК. Решението на Общинския съвет за продажбата на гората на Црънча от 31 януари тази година бе отменено на днешната сесия с пълно единодушие. До нея се стигна след безпрецедентното в историята на местния ситипарламент дарение на Делян Пеевски от 700 хиляди лева по сметката на общината за запазване на црънчанската гора. С пълно единодушие от 36 гласа „За” преди минути общинските съветници преобразуваха статута на црънчанската гора от частна общинска в публично общинска собственост по предложението на съветника Евтим Янев. Подобно единодушие до сега се забелязваше само на тържествени сесии.

Не, че не липсваха дебати. По време на заседанието не бе прието предложението на съветника от БСП Лазар Попов за създаване на Временна комисия, която да съблюдава работата и разходването на средствата за парка в Црънча. Кметът Тодор Попов заяви, че е развеселен от предложението и „меко казано съм в леко недоумение”за това ще се съобрази с конкретните желания на кмета на селото и местните жители. Съветникът от „България на гражданите” Димитър Петков пък предложи бъдещият договор за дарение да се подпише след неговото публично представяне и упълномощаване с решение на Общински съвет Пазарджик, както и със страните по договора. Но после оттегли предложението си след като получи уверението на кмета Тодор Попов, че в договора няма да има никакви клаузи освен това, което е изричната воля на дарителя („Знаме” писа, че половината от парите трябва да отидат за парк на името на "Свети Георги победоносец" в Црънча, а останалата половина – за издръжката на волейболен клуб „Хебър”). В отговор на аргументите на някои съветници, че парите, предвидени за парк, са повече от необходимото, кметът заяви, че след съгласуване с дарителя в договора може да се впише и това.

„Не би трябвало да има проблем да се разберем част от тях да отидат за друга инфраструктура в Црънча, примерно за инвестиране в учебен център на първия етаж на училището в Црънча”, заяви кметът Попов. Той призна, че освен от фирма „Интръст”, му се е обадил и премиерът Бойко Борисов.

„На 6 май ни се обадиха от „Интръст” и казаха, че ще ни направят такова предложение. След това имах разговор и с министър-председателя. И той помоли да се намери някакво решение, за да бъдат спокойни хората”, поясни Тодор Попов.

Представителят на Инициативния комитет на Црънча Трендафил Величков също благодари на "Интръст" и Пеевски и прочете декларацията, приета вчера на общоселско събрание, в която сеизразява благодарност и се приканват съветниците да спазят волята на дарителя.

Днес или най-късно утре решението за оттеглянето на предходното решение ще бъде изпратено на управителя на фирма „Интръст” Александър Георгиев. Веднага след това се очаква и превеждането на 700-те хиляди лева по сметката на Община Пазарджик.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички