Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е пълно, „Хигия”, „Здраве” и белодробната болница също се включват в борбата с КОВИД-19

  08.05.2020 08:15             
Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е пълно, „Хигия”, „Здраве” и белодробната болница също се включват в борбата с КОВИД-19
д-р Красимир Темнилов

ПАЗАРДЖИК. Ето как отговори на въпросите на „Знаме” във връзка с увеличаване на болните от КОВИД-19 и заразения медицински персонал изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов:

- Има ли опасност Интензивното отделение в МБАЛ-Пазарджик да бъде затворено? Какви са вариантите, ако се стигне дотам?

- ОАИЛ (Отделението за анестезиология и интензивно лечение) на МБАЛ-Пазарджик не е единственото в областта. С такива отделения разполагат и други лечебни заведения. При нужда Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик разпорежда къде да бъдат насочвани спешните пациенти, както тази седмица стана с болница „Хигия”. От 5 май, след налагането на карантината, те се поемаха от това лечебно заведение.

- Има ли възможност да се командироват лекари от други отделения на МБАЛ-Пазарджик и от други болници в Интензивното отделение, ако броят на заразените медицински лица продължи да нараства и оставащият персонал не може да продължи работа без чужда помощ?

- Изготвен е график за работа на лекарите, медицинските сестри и санитари в ОАИЛ - Пазарджик. Извикан е специалист анестезиолог - д-р Георги Влайков, който ще подсили екипа на отделението в следващите няколко дни. След преценка на динамичната ситуация ще се вземе решение за преназначаване на медицински специалисти от други отделения.

- Кои пациенти на МБАЛ-Пазарджик се тестват за КОВИД-19?

- В момента (в сряда) има шестима болни в Интензивното отделение. Всички те са тествани. Всички болни в други отделения, които са със заболявания на дихателната система, се изследват за КОВИД-19. По преценка на лекарите в отделенията се правят тествания и на други болни.

- Разполага ли здравният персонал с достатъчно предпазни средства?

- Медицинският персонал във всички отделения на болницата е получил необходимите предпазни средства.

- Инфекциозното отделение, където се лекуват най-много пациенти с КОВИД-19 от нашата област, вече е пълно. Колко са болните с коронавирус и колко с други диагнози?

- В момента в отделението се лекуват 26 болни. 14 от болните са настанени в КОВИД-сектора, след като са потвърдени положителните им проби за коронавирус. Инфекциозно отделение е запълнено.

- В кои други отделения и здравни заведения ще постъпват на лечение новите болни, когато всички места в Инфекциозно се запълнят?

- Болница „Хигия” приема от 5 май болни с КОВИД-19, които са доказани с изследване в референтна лаборатория. След това такива болни ще поеме болница „Здраве”, а след нея - белодробната болница.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички