Пазарджик

Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е пълно, „Хигия”, „Здраве” и белодробната болница също се включват в борбата с КОВИД-19

  08.05.2020 08:15             
Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е пълно, „Хигия”, „Здраве” и белодробната болница също се включват в борбата с КОВИД-19
д-р Красимир Темнилов

ПАЗАРДЖИК. Ето как отговори на въпросите на „Знаме” във връзка с увеличаване на болните от КОВИД-19 и заразения медицински персонал изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов:

- Има ли опасност Интензивното отделение в МБАЛ-Пазарджик да бъде затворено? Какви са вариантите, ако се стигне дотам?

- ОАИЛ (Отделението за анестезиология и интензивно лечение) на МБАЛ-Пазарджик не е единственото в областта. С такива отделения разполагат и други лечебни заведения. При нужда Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик разпорежда къде да бъдат насочвани спешните пациенти, както тази седмица стана с болница „Хигия”. От 5 май, след налагането на карантината, те се поемаха от това лечебно заведение.

- Има ли възможност да се командироват лекари от други отделения на МБАЛ-Пазарджик и от други болници в Интензивното отделение, ако броят на заразените медицински лица продължи да нараства и оставащият персонал не може да продължи работа без чужда помощ?

- Изготвен е график за работа на лекарите, медицинските сестри и санитари в ОАИЛ - Пазарджик. Извикан е специалист анестезиолог - д-р Георги Влайков, който ще подсили екипа на отделението в следващите няколко дни. След преценка на динамичната ситуация ще се вземе решение за преназначаване на медицински специалисти от други отделения.

- Кои пациенти на МБАЛ-Пазарджик се тестват за КОВИД-19?

- В момента (в сряда) има шестима болни в Интензивното отделение. Всички те са тествани. Всички болни в други отделения, които са със заболявания на дихателната система, се изследват за КОВИД-19. По преценка на лекарите в отделенията се правят тествания и на други болни.

- Разполага ли здравният персонал с достатъчно предпазни средства?

- Медицинският персонал във всички отделения на болницата е получил необходимите предпазни средства.

- Инфекциозното отделение, където се лекуват най-много пациенти с КОВИД-19 от нашата област, вече е пълно. Колко са болните с коронавирус и колко с други диагнози?

- В момента в отделението се лекуват 26 болни. 14 от болните са настанени в КОВИД-сектора, след като са потвърдени положителните им проби за коронавирус. Инфекциозно отделение е запълнено.

- В кои други отделения и здравни заведения ще постъпват на лечение новите болни, когато всички места в Инфекциозно се запълнят?

- Болница „Хигия” приема от 5 май болни с КОВИД-19, които са доказани с изследване в референтна лаборатория. След това такива болни ще поеме болница „Здраве”, а след нея - белодробната болница.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще пуснете ли детето си на градина след 1 юни?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕНО ЖИЛИЩЕ ПОД НАЕМ, ОКОЛО ЛИДЪЛ,0877 018 480

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕНО ЖИЛИЩЕ ПОД НАЕМ, ОКОЛО ЛИДЪЛ,0877 018 480

ТЪРСЯ ДА ЗАКУПЯ АПАРТАМЕНТ ДО 60 КВ.М.,ЦЕНТЪР, БЕЗ ПОСРЕДНИК, 0895 813 166

ТЪРСЯ ДА ЗАКУПЯ АПАРТАМЕНТ ДО 60 КВ.М.,ЦЕНТЪР, БЕЗ ПОСРЕДНИК, 0895 813 166

ДАВАМ  ПОМЕЩЕНИЕ  ПОД НАЕМ В С. ДИНКАТА, ПРИГОДЕНО ЗА АПТЕКА, 0895 813 166

ДАВАМ ПОМЕЩЕНИЕ ПОД НАЕМ В С. ДИНКАТА, ПРИГОДЕНО ЗА АПТЕКА, 0895 813 166
Всички