Регионът

Црънчанската гора няма да се продава, Пеевски дава 700 000 лева на Црънча и Общината

  07.05.2020 13:08             
Црънчанската гора няма да се продава, Пеевски дава 700 000 лева на Црънча и Общината

ПАЗАРДЖИК. Гората на Црънча няма да се продава. Това обяви преди минути на извънреден брифинг кметът на Община Пазарджик Тодор Попов. Стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез фирмата си „Интръст” ЕАД е готов да преведе 700 000 лева по сметката на Общината в деня след оттегляне на решението на Общинския съвет за продажбата на близо 370-те дка гора, за които црънчани излязоха на протест-мълчаливо бдение на Гергьовден и пуснаха петиция.

„Тъй като в последните няколко дни във фокуса бе продажбата на една гора, до Црънча, и това събуди доста полемика и гледни точки. Във вчерашния ден проведох няколко разговора и днес се получи едно официално писмо до мен и председателя на Общинския съвет”, каза кметът и прочете писмото. То е подписано от управителя на „Интръст” Александър Георгиев. В писмото се казва, че едноличният собственик иска Црънча да не се превръща в заложник на финансовите проблеми на Община Пазарджик, защото гневът на протестиращите е  оправдан, протестът им е справедлив и е помрачил един от най-светлите празници - Гергьовден.  С решение на едноличния собственик Делян Пеевски Общината ще получи 700 хил. лева помощ в деня на евентуалната отмяна на решението на ОбС, с изрично посочено желание, половината сума да бъде използвана за парк с детски съоръжения в селото, носещ името на Св. Георги Победоносец. Останалата половина трябва да се използва за волейболния клуб „Хебър”.

"вземането на Решението за продажбата на тази територия бяхме водени от това да попълним общинския бюджет, защото в крайна сметка продажбата на общинско имущество е част от приходите, предназначени за поддържане на високото ниво на публични услуги.“, каза кметът Тодор Попов.

„ Разбира се не бяхме сигурни, че тази земя въобще ще бъде продадена. Това решение не беше лесно, аз го казах многократно, но то беше необходимо. С оглед на сегашната ситуация, на база на волеизявлението на г-н Пеевски ние ще получим сумата от 700 000 лева, която изрично ще бъде използвана за изграждането на парк „Свети Георги Победоносец „ в село Црънча и подпомагане на волейболен отбор „Хебър. Тази сума не е малка и в голяма степен покрива евентуалните постъпления от продажбата. Тук по-важното според мен е отношението към жителите на нашата община, жителите на Црънча и към местната власт като цяло, за което искам да благодаря. Това е жест, който всички ние високо оценяваме.“ , продължи Попов.

„ Аз не си спомням някой да е давал пари, за да не извърши продажба и да поиска собствеността да си остане общинска. Вече имах възможността да кажа, че по време на кризи и такива ситуации си личи кой кой е. В България има достатъчно богати хора, но поне аз не съм чул да са били съпричастни с много неща, не само с конкретния казус. Единствено мога да кажа думи на благодарност и както вече имах възможност да кажа и преди, аз считам, че той няма да спре до тук. Не само по отношение на борбата с Covid-19. И тъй като имаме воля на дарител, която трябва да изпълним, ще направя необходимото да поискам от председателя на общинския съвет да бъде насрочена сесия още в началото на следващата седмица, на която да отменим Решение № 79 от 29.04.2020 година и да приемем с благодарност дарението.“, завърши кметът на община Пазарджик.

Той отказа да отговаря на уточняващи въпроси с аргумента, че това е брифинг и е казал всичко, каквото има да каже.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички