Други Пазарджик

Ще могат ли хората с резервации да си върнат парите?

  08.05.2020 12:29             
Ще могат ли хората с резервации да си върнат парите?

 

За какво да внимаваме, за да не станем жертви на онлайн измами?

Отговаря шефът на Комисията за защита на потребителите

Коронавирус обърка плановете на всеки един от нас, включително за ваканциите и почивките. Ето как шефът на Комисията за защита (КЗП) на потребителите отговаря на въпроса: „Ще могат ли хората с резервации да си върнат парите?”.

- По принцип в нормална ситуация законът предвижда възможност, ако при форсмажорни обстоятелства едно пакетно пътуване, организирано от туроператор, се провали, потребителят в 14-дневен срок да получи платената сума, без да има право на допълнителни обезщетения. В настоящия момент бяха приети постановки в Закона за извънредното положение, които предвиждат

отлагане на този срок с 1 месец след края на извънредното положение

Въвежда се и допълнителна възможност, която на този етап препоръчвам на потребителите - предлагане от страна на туроператорите на заместваща облага под формата на документ, с който се гарантира някаква друга почивка, подходяща и за потребителя. Защото чисто практически доста от участниците на туристическия пазар са в незавидно финансово положение и те няма да могат да възстановят средствата на абсолютно всички, заплатили почивки. 

Относно сроковете на т. нар.

„заместващи почивки”

Димитър Маргаритов уточнява:

- Към момента става въпрос за 1 година напред. Обсъждат се в европейски план изменения и в директивата за организирани туристически пътувания и за различни допълнителни мерки, включително и за удължаване на този срок с още 1 година, както и за срока за връщане на парите. Но това още е проект.

Шефът на контролния орган обръща внимание и на

рисковете при онлайн пазаруването

-Съществуват и допълнителни такива, свързани със социалните мрежи. Там има хора, които опитват да извършват дейност, без да се подчиняват на правния режим. Затова ще дам няколко съвета.

Първо, когато пазаруваме от електронен магазин, да оглеждаме внимателно неговите реквизити, включително в какъв срок можем да върнем стоката. В Европа имаме 14-дневен срок, ако стоката не ни е харесала, без да я употребяваме, и да си върнем парите. Тази информация е много важна особено ако магазинът е извън Европа и важат други правила.

Друго –

да не се доверяваме на безкрайно ниските цени,

тъй като целта в тези случаи обикновено е само да ви вземат парите, без да доставят продукт. Трябва да се правят съпоставки - в онлайн пазаруването това е голямо предимство, защото може в рамките на няколко минути да се намерят няколко оферти на идентични стоки и да се сравнят. И особено внимание, когато решим все пак да пазаруваме през социалните мрежи. Там се регистрират профили, предлагат се някакви чудодейни неща на никак нениски цени и в положение като сегашното хората са склонни да се доверят на някаква панацея и да платят големи суми, а обикновено това се оказват измами.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички