Понеделник, 10 Авг 2020
 
Регионът

Десислава Кабурова: Контролирам от мобилния си телефон всичко в оранжерийния комплекс

  07.05.2020 10:52             
Десислава Кабурова: Контролирам от мобилния си телефон всичко в оранжерийния комплекс

МАЛО КОНАРЕ. Иван и Десислава Кабурови са собственици на модернизирана оранжерия в Мало Конаре. За поредна година двамата отглеждат краставици. От 2019 година краставиците им са сертифицирани по няколко Европейски стандарта за качество, за да могат да се предлагат на крайните потребители чрез големите хранителни вериги в България.

-В самото начало, когато взехме решението за толкова сериозна инвестиция -  да построим модернизирания оранжериен комплекс в Мало Конаре, си казах от позицията на агроном „Растителна защита“: “Нямам право да правя компромиси с качеството на продукцията.

От този комплекс няма да излязат просто зеленчукови култури

- домати или краставици. От този комплекс трябва да излезе продукт с гаранция за качество, което на първо място да съдържа отлични вкусови свойства. Точно затова много държах да се сертифицираме – споделя Деси.

Тя и съпругът й всекидневно се трудят в оранжерията. В момента сме в активен сезон на беритба на пролетно-летния сорт, на който са заложили тази година.

-Растенията изискват постоянно наблюдение - не само физически да съм до тях, но и постоянен контрол, който осъществявам през мобилния си телефон – казва младата жена. - Контролирам всичко - хранене, поливане, температура, влажност на климата. Отглеждането на краставици в такъв модернизират комплекс не е просто земеделие – това е цяло изкуство!

Трябва да си на ТИ с новите технологии, за да създадеш уникален микроклимат,

чрез който да запазиш здрави своите растения в оранжерията и да ограничиш до минимум третиранията срещу болести и неприятели, които масово мои колеги прилагат в обикновените полиетиленови оранжерии. Само така ще предложиш на крайния потребител една достойна за уважение култура с ограничен брой третирания.

Освен с оранжерийно производство младите земеделци се занимават от години и с полско производство на зеленчуци.

-За тази календарна година имахме намерение за отгледаме зеле, патладжан и пипер на полето, но все още не сме ги засадили. Имаме и овощна градина с круши.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ  ПОД  НАЕМ  АПАРТАМЕНТ,  ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН,  В ПАЗАРДЖИК, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ, ДВУСТАЕН, ОБЗАВЕДЕН, В ПАЗАРДЖИК, 0876 167 663

0988 739 272 - ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ

0988 739 272 - ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички