Други Пазарджик

Виртуални разходки из богатия фонд на художествената галерия „Станислав Доспевски”

  06.05.2020 07:05             
Виртуални разходки из богатия фонд на художествената галерия „Станислав Доспевски”

Изложби на Георги Герасимов и Стоян Василев радват приятелите на изкуството във Фейсбук, включително непоказвани досега албуми

ПАЗАРДЖИК. Изложбата „Георги Герасимов – 115 години от рождението на художника“ стана първата експозиция в историята на художествената галерия „Станислав Доспевски”, чиито врати останаха затворени. Но и първата, която въпреки това имаше своите „посетители“ в споделеното пространство на Фейсбук.

В продължение на един месец кураторката Екатерина Иванова представи избрани

творби от изложбата, съпътствани от мисли на твореца,

които тя бе подбрала след работата с неговите лични дневници, съхранявани в Държавен архив – Пазарджик.

- Няма да „закрием“ изложбата, както става обикновено, а ще преместим в един общ албум споделеното, за да може виртуалната изложба с творби на Георги Герасимов да е винаги достъпна за приятелите на изкуството – обещаха от галерията. И го направиха.

От 14 април до 1 май пък те ни поведоха на втора разходка из богатия си фонд. Чрез

„Пътеписи в рисунки“

представиха част от колекцията „Стоян Василев“.

През 1975 г. в София, прехвърлил 70 години, Стоян Василев написва своето завещание с желанието материалното и културното му наследство да бъде достъпно, както сам отбелязва „за обществото и идните поколения, които биха се интересували от мене и моето творчество”. Така след смъртта на художника по волята и изпълнението на неговото завещание галерията се сдобива с една значителна по обем и стойност художествена колекция:

2735 творби и 148 албума с рисунки

Книгите му са собственост на Читалище „Христо Ботев”, а личният архив - на ТД „Държавен архив” в Пазарджик.

През годините художествената галерия „Станислав Доспевски” е посветила много изложби на този художник. Живописните му платна неведнъж са експонирани както в пазарджишките зали, така и в тези в страната. Но поради сложността на експониране на

албумите,

от които повечето са скицници, свързани в единно тяло, и много по-рядко папки с несвързани листа, те остават непоказвани и непознати. Досега.
Албумите са изпълнени с живи ескизи от множеството пътувания на художника в страната и чужбина. От Търново, Трявна, Варна, Габрово, Разград, Пловдив, Смолян, Созопол, Карлово, Сопот, Балчик, Несебър, Пазарджик, София, множество села, събори, кукери, пазари до Париж, Будапеща, Венеция, Флоренция, Москва, Ленинград, Атина, Кайро, Александрия, Скопие…

А ето какво казва за Пазарджик

художникът във вестник „Септемврийско знаме” на 14 септември 1968 година:

- В моя роден град Пазарджик имаше много интересни стари неща като Часовниковата кула, Куршум хан, Старата баня и други. Всичко това аз съм отразил в моите платна, без да ми е поръчвано от някъде, защото чувствах, че те си отиват, за да сторят място на новото.

Виртуални изложби ще има и през май.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ ГАРАЖ ПОД НАЕМ, 0896 454 726.

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233

ДАВАМ СТАЯ ПОД НАЕМ ЗА ЖЕНИ, 0897 857 233
Всички