Пазарджик Регионът

Доставчици на мляко и плодове в училище: Родители, четете наредбата!

  28.04.2020 16:56             
Доставчици на мляко и плодове в училище: Родители, четете наредбата!

ПАЗАРДЖИК. Някои родители или не са чели наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения, или я четат като дяволът евангелието. Но тя е на сайта на Министерството на земеделието и храните и е достъпна за всички, коментират доставчици по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко” от Пазарджишка област. Те напомнят, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. А имат за цел да възпитат трайни навици у подрастващите да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство, както изрично подчертават и от ДФ „Земеделие“.

В редакцията ни също имаше обаждания на недоволни родители, че децата им са получили твърде малко по въпросните схеми (вече писахме, че в училища и детски градини раздават и сега полагаемите дажби на родители по график). Според родители, доставчиците трябва да дават повече след като са заделени 33 млн.лв. за закуска на децата в България. Доставчиците опонират, че това е междинно хранене.

„Някои от фирмите, сме раздали почти на 100 процента плодовете и млечните продукти. Децата са си ги изяли. Други колеги са започнали да раздават храните по-късно, затова имат да дават повече. В никакъв случай не ощетяваме децата – напротив, даваме повече. Защото освен че никога не бихме си сложили такъв грях на душата, подлежим и на стриктен контрол.

За домат например порцията на дете е от 150 до 200 грама по наредба, а ние имаме още две доставки, защото по схемата „Училищен плод” сме направили 46 доставки от началото на учебната година до 13 март. Колко грама още трябва да дадем тогава? За „Училищно мляко” имаме още шест нераздадени доставки по 30 грама кашкавал и децата ще получат по 180 грама вакуумиран кашкавал”, коментираха от фирма-доставчик.

До момента по двете европейски схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за учебната 2019/2020 са изплатени общо 9,2 млн. лв.( 9 158 446 лв.) От тях близо 7,7 млн. лв. (7 644 025 лв.) са за реализирани доставки на пресни плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в училищата. Останалите средства, в размер на 1 514 422 лв., са за възстановяване на ДДС на одобрени фирми – изпълнители.

По схемата „Училищно мляко“ се възползват над 3200 училища и детски градини в страната или това са почти 500 000 деца. По другата схема – „Училищен плод“, потребители са 3200 училища и близо 420 000 деца.

Доколко е удачно точно сега да се правят доставките на хранителни продукти в училищата и по домовете, е друг въпрос.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще пуснете ли детето си на градина след 1 юни?


Резултати
Обяви
Всички