Спорт

Шампиони вдигаха 240 кила от лег за Макарона

  17.02.2014 13:00             
Шампиони вдигаха 240 кила от лег за Макарона
Стъки и Стоян Тодорчев бяха звездите на турнира

Стъки и Стоян Тодорчев направиха още по-зрелищна надпреварата
ПАЗАРДЖИК. Как се вдигат 240 килограма от лег видяха зрителите на благотворителния турнир в подкрепа на парализирания панагюрски джудист Георги Огнянов-Макарона. Тежестта бе вдигната от абсолютния шампион по силов трибой в тежката категория Владимир Владимиров. Тези, които отделиха по символичните два лева за вход, видяха и много други атракции. Един от най-силните мъже в света - гордостта на Българската федерация по силови спортове Стоян Тодорчев направи демонстрации в логлифта и фермерската разходка (за последната дисциплина - носене на два т. нар. „барове”, които приличат на съветски ядрени ракети и могат да тежат даже по 175 кила едната, той държи два световни рекорда в „Гинес”). Публиката имаше възможност не само да види загрявката на якия като канара перущенец, но и да пробва и стронгмен-упражненията (логлифтът е вдигане на метален „дънер”, който в случая тежеше 140 кг), включително да се ползва от съветите на мъкналия 195-тонен самолет в Сибир Тодорчев при изпълнението им.
Другата голяма звезда на турнира - Станислав Недков-Стъки, закъсня но удържа на думата си и дойде в залата за радост на зрителите (организаторите Николай Гатев и Димо Бенев, които стоят и зад набралия голяма популярност турнир „Джони спорт - Храмът на силата”, вече си мислеха, че нещо непредвидено се е случило със Стъки). Първият български ММА-боец, прославил България в най-голямата организация за свободни двубои UFC, също като Тодорчев, се разписа на спортни артикули като ръкавици за ММА, гащи за граплинг фланелка с цветовете на националния трикольор, футболна топка и марково уиски за поливане на бъдещи победи. Тези вещи се продадоха благотворително по време на състезанието, а рекордьор в наддаването стана друг ММА-боец - Христо Йорданов от Пазарджик, който преди дни вкуси победата от битката в клетка. И други шампиони се разписаха на тях, а те също подкрепиха Георги Огнянов. Като балканският шампион по културизъм от Скопие’2007 Богомил Йорданов.
Бодибилдърът излезе да вдига от лег заради приятеля си от Панагюрище с фланелка „Жоре, ние сме с теб!” и стигна до 202,5 кг в третия си опит от лежанката.
На входа на залата, освен кутията за дарения, имаше изложени за благотворителна продажба фланелки за феновете на джудото, самбото и граплинга.
Джудистите на „Кодокан” направиха атрактивни демонстрации с най-добрите си състезатели в различните възрасти, а старши треньорът Костадин Топалов получи заслужени аплодисменти за питомците си.
Надпреварата по вдигане от лег се проведе в три категории - до 85, до 100 и над 100 кг, а право на участие имаха всички желаещи, стига да платят по пет лева състезателна такса. Допреди дни даже организаторите не очакваха, че 25 мераклии ще излязат на старта, а тази масовост направи още по-зрелищен турнира.
И шампиони, и обикновени лифтъри се окуражаваха взаимно тупайки се по раменете, докато диджеят изстрелваше адреналиновата сетлиста на банди като „Корн” и „Продиджи” (всеки имаше право да си носи на флашка парчето, което ще му помогне максимално да се справи с гравитацията и тежестите).
В категория до 85 кг шампионът от козлодуйския клуб „Максимус” Митко Димитров се класира първи със 185 кг, а зад него останаха националният първенец Драгомир Адов (170 кг) и Веселин Василев (165,5 кг).
При 100-килограмовите отслабналият на килограми, но не и на сила Борислав Адов, който е ненадминат шампион по повторения от лег със 100-килограмова щанга, спечели битката с тежест 212,5 кг. Щанга със същото тегло, но с по-малък общ сбор постигна и друг именит легаджия - Юлиян Любенов.
Пазарджишкият представител и организатор на мероприятието Николай Гатев се нареди трети.
Бившият футболист на „Хебър” вдигна 207,5 кг като на третия опит съвсем малко му трябваше, за да се справи с 212 кг.
В категория над 100 кг многократният шампион Владимир Владимиров задържа във въздуха 240 килограма на третия си опит, а залата експлодира в овации. При първия и втория си опит състезателят на „Красота и сила” вдигна съответно 220 и 235 кг. Втори в класирането е Петър Бебов, вдигнал 210 кг на втори опит, но не успял да се пребори с 212,5 кг след това. На трето място е Станимир Етов, който се справи с 200 кг, но не можа да премине коти „210” и „212,5”. За съжаление в свръхтежката категория не можа да участва многократният шампион Николай Тодоров, който е прекарал тежък грип, а иначе можеше да зарадва зрителите и с укротени 250 кила и отгоре, защото е вдигал и 260. Никсата обаче е на антибиотици.
Пред „Знаме” организаторите не скриха задоволството си от провеждането на турнира - доказателство, че когато много хора се превърнат в единомишленици и действат като един, няма тежест, която да те уплаши.
- Събрахме около 4000 лева за Жоро.
Парите обаче не са най-важното, а подкрепата, която му показахме, защото той наистина е отчаян. Турнирът беше живото доказателство за тази подкрепа, затова съм доволен, макар че осъзнавам някои пропуски в организацията. Правихме всичко със сърце и това е важното. Видяхме и хора, които откликват, и такива, които се правят, че тази трагедия не съществува, но ние сме удовлетворени - заяви след състезанието пред „Знаме” Димо Бенев.
Дочо ЧАНЕВ
Банковата сметка за подкрепа на Георги Огнянов е:
ОББ-АД
BG 96UBBS 80021027781430
BIC CODE : UBBS BGSF
Мария Огнянова

Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички