Регионът

Беловци възродиха туристическото дружество след 34 години “сън“

  28.03.2024 07:57             
Беловци възродиха туристическото дружество след 34 години “сън“

Имат три планини, енергия и идеи, а новият кмет на общината помага активно

БЕЛОВО. Ентусиасти възродиха туристическо дружество в навечерието на 114-я му рожден ден. ТД „Алабак – Бельово“ е наследник на сформираното на 26 март 1910 г. ТД „Юндола“ от дребни и средни собственици на дървопреработвателни съоръжения, търговци, общински служители, железничари, учители… Техният плам сега гори в сърцата на внуците им. Още повече, след 1990 г. дейността на дружеството запада, туризмът е неорганизиран и този период напомня на времето от 1930 до 1951 г. дружеството официално не съществува (заличено е заради лява политическа ориентация на ръководството). Но и тогава тук има туристически походи, скиори, градски зевзек, издавал най-нередовния вестник в света… От надпис на снимка научаваме, че и през това време Белово се слави със здравословния си климат и посреща квартиранти. И защо не?

Още от средата на XIX в. тук идвал да почива харемът на сараньовския бей

Туризмът е част от европеизирането на беловската градска култура. „Това влияние започва още от 70-те години на XIX век, когато инженерите на компанията на барон Хирш проучват трасе за жп линията от Цариград и стигат до края на обширната плодородна низина, където се издигат склоновете на три планини – интересът им е предизвикан от вековните гори на село Голямо Белово – на 4 км от бъдещата гара Големо Бельово. Около нея ще се формира инфраструктура, търговията и контактите ще процъфтяват – подчертава директорката на Историческия музей в Белово Севдалина Попова в подготвената за печат книга „Организирано туристическо движение в Белово през XX век“ – плод на дългогодишно нейно проучване и първи том от музейната поредица.

- Поставяме ново начало!

Вече сме официално вписани. Нарочно сложихме старото име на града. На старата гара все още има надпис „Бельово“… Възродихме го с помощта на новия кмет на общината инж. Стойко Стефанов. Той ни обещава пълно съдействие – казва избраният за председател на ТД „Алабак – Бельово“ Кузман Ванчев. Ще отбележим рождения ден с едно ходене до хижа „Рай“ под връх „Ботев“ на 30-31 март с група от деца. Ще минем и през Калофер и Карлово, и къщите-музеи и паметниците на Ботев и Левски – казва 69-годишният председател, който е и най-възрастният турист. - От 1990 г. са правени много опити за възстановяването на дружеството, но все неуспешни.

Сега се събрахме на обновената хижа „Христо Смирненски“

на 2 март в местността Куртово - открихме туристическия сезон за 2024 г. Отец Стоил от Ракитово отслужи водосвет, присъства и председателят на БТС Венцислав Венев. Малки и големи се забавляваха със стрелба с лък, но най-много емоции предизвика състезанието по спускане с шейни.

Имаше медали и материални награди, вкусен курбан и кръшни хора… На хижата заедно със собствениците ще правим ски училища, зелени училища, състезания по ориентиране. Ще работим съвместно с институции и организации.

С Общината облагородяваме и почистваме района около паметника на Чапай и средновековната базилика

– ще изкореним дървета и храсти, ще поставим осветление… Ще оправим пътя до базиликата, защото сега цели семейства идват, но не могат да продължат с леки коли. Едни хора от Ямбол наскоро ги карах с моята джипка… Кметът на общината много ни помага. Обещал ни е да заплати с лични средства превоза и едната нощувка на децата, както ни даде пари и за хижа „Рай“, и за другите мероприятия - казва председателят Ванчев.

През април дружеството  ще води ученици от СУ „Александър Иванов – Чапай“  до Крива паланка, Северна Македония, където е убит патронът на училището. Ще развиват и велосипедния туризъм, ще правят екопътеки…

Белово иска да се обедини и да е активно.

Преди 114 години

дружеството е учредено в къщата на Славчо Старозагорски (Старата фурна) – основатели са Юрдан Гандов, Михал Мизов, Славчо Старозагорски, кметът Илия Коцев (писар), Методи Радулов-Пашата (учител), Яков Иванов, Мария Иванова, писарят в Малко Белово Георги Стойнов и др. Събитието даже е документирано на гърба на снимка от Балканската война на Гандов и Мизов с униформи. Печатният орган на БТС – сп. „Български турист“, в брой 5 от 10 май 1190 г. съобщава, че „на 1 февруари на гара Белово е основан нов клон на БТД с името „Юндолъ“ – първите членове са 17 на брой, като по-късно се присъединяват още 5. А първият организиран излет е до с. Света Петка през 1910 г. На следващата година гара беловското дружество  прави голям национален излет, в който участват туристи от още 4 дружества – Софийското, Пловдивското, Татар-Пазарджишкото и Долнобанското – в района на с. Сестримо и по течението на Крива река. Излетът, в който се включили и четири жени от Белово, е на 14 май и участват 51 души. Документиран е със снимки и надписи по тях, от които е видно, че

мероприятието е „под главатарството на Гара Беловския турист Михал Мизов“

От друг надпис (на немски) научаваме, че Анастас Костадинов е избран за делегат на XI конгрес на БТС и е присъствал заедно с Рибара (Христо Рибаров, на конгреса беловци са общо 6 души, б.р.). Участниците в националния поход са тържествено посрещнати от народонаселението на с. Сестримо, които им правят шпалир. Походите зачестяват, а за пръв път Яков Иванов организира излет с велосипеди… На първото си общо събрание през 1911 г. беловци взимат решение да се поиска от лъдженското селско общинско управление 200 кв. м място за построяване на хижа и да се подготви вечеринка за набиране на средства за строеж… Кметство Лъджене обаче иска наем от 20 стотинки на квадрат застроена площ и 5 стотинки за незастроена плюс правото на всеки 10 години да изменя наема.

Това е причината ТД „Юндолъ“ да няма хижа

– а можеше да е първото в страната със собствен планински дом…

От началото на 1911 г. председател е Христо Рибаров, подпредседател Стоян Г. Миков, секретар Димитър Ан. Хайтов, касиер Анастас Костадинов, домакин Михал М. Мизов, контролна комисия: Бончо Тодоров и Илия М. Илов.

Така се започва.

След войните активната дейност е възстановена, а туристите постепенно набират скорост. През 1926 г. „Българки турист“ пише, че само за второто полугодие дружество „Юндола“-гара Белово, което се състои от 30 члена, е организирало 15 излета, посетени от 350 излетника при средно 23 души на излет. През годината са били организирани 4 беседи на теми: „Цели и задачи на родния туризъм“, „Дисциплина в излетите“, „Защо са ни нужни горите“ и „Египет – нрави и обичаи“, а дружеството планира да залеси местността Черковното –

така беловските младежи от 20-те и 30-те години на XX век наричат панорамния склон

над църквата – любимо място за разходки и снимки. В следващ брой от същата година „Юндола“ е дадено за пример като едно от дружествата с най-активна културно-просветна дейност и вече наброява 78 члена. През 1927 г. беловци искат от Министерството на БДЖ разрешение да поставят в гарата табло със снимки от излетите, за да популяризират природните красоти, както е в Западна Европа. Не е ясно как са отговорили чиновниците.

В годините на социализма туризмът се масовизира и е в подем. Поставя се началото на националните събори на Юндола - на първия, организиран от пловдивското дружество през лятото на 1958 г.,

участват над 60 000 туристи

Заглавието на статията „2600 спортуващи, 1350 туристи“ от 7 септември 1969 г. във вестник „Чапаевски зов“ е красноречива за мащабите на туристическото движение в Беловско и за ТД „Алабак“, което няколко пъти е окръжен първенец и има най-добрия хор в окръга.

Днес Кузман Ванчев, секретарят Филип Ценов, Калоян Акшаров, планинският водач Анастас Атанасов и съмишлениците им работят безвъзмездно за общото дело кой с каквото може. Вече са трийсетина, повечето млади. Всеки е добре дошъл за член или приятел.

Телефон за връзка - 0887 431 679.

Дочо ЧАНЕВ

 

 

 

 


Свързани