Пазарджик

Лазарки ще обикалят Мало Конаре на Лазаровден

  27.04.2024 07:19             
Лазарки ще обикалят Мало Конаре на Лазаровден

В събота (27 април) е един от най-хубавите празници – Лазаровден. В миналото на този ден лазарки са обикаляли къщите, пели са лазарски песни, благославяли са домовете и стопаните за здраве, щастие и берекет.

Това ще се случи тази събота и в Мало Конаре. Момичетата от детския танцов състав „Българъ“ с ръководители Лилия Вукадинова и Георги Кръстев към читалище „Просвета – 1929“ ще възродят обичая в автентичния му вид.

Вълнението им е огромно, подготвят се отдавна и с нетърпение очакват да зарадват с песните, танците и наричанията си хората, които ще отворят домовете си за тях, за да им донесат пролетта. А желаещите да ги посрещнат не са малко, показа проверка на „Знаме“. Те вече приготвят

яйцата, с които ще даряват лазарките

Момичетата са решени да спазят докрай традицията и да боядисат точно тези яйца за предстоящия Великден.

В най-голямото пазарджишко село традициите остават живи, а позабравените се възраждат. И кметството, и читалището, и пенсионерският клуб, и много от хората в селото не жалят усилия за това. Малките танцьори от „Българъ“ също охотно се включват. В края на миналата година момчетата в състава бяха коледари и пак обикаляха къщите. Радушното посрещане и преживените и от тях, и от домакините им емоции ги убедиха, че

подобни инициативи носят радост

А сега момичетата ще са главните действащи лица в лазаруването.

На следващия ден – 28 април, отново „Българъ“ канят жителите и гостите на Мало Конаре на пролетен концерт под надслов „За пролетните празници ще ви разкажем и обичаи чудесни ще покажем!“. Ще го направят, както най-добре умеят – с песни, танци, много колорит и широки усмивки. Началото е в 11 часа на площада в центъра на селото.

- Детският танцов състав „Българъ“ в Мало Конаре е сформиран през 2019 г. - припомни Радост Попова, секретар на читалище „Просвета – 1929“. - Започнаха с 10-15 деца и за 5 години, въпреки пандемията, карантините и т. н., се разрасна двойно.

В момента децата са над 30 -

от 5-6 годишни до 16-годишни, разделени в две възрастови групи. Има момичета, има и момчета. Нови попълнения също не липсват. Няма как иначе да е, защото това е едно от смислените занимания за децата в селото.

Ръководителите се стараят много. Организираха танцувален лагер за малките си възпитаници през ваканцията, новогодишни купони и други забавления. Всички посещават заниманията с голямо желание.

ДТС „Българъ“ участват в различни фолклорни конкурси, фестивали и други прояви. Печелили са и награди.

Мила ТОДОРОВА


Свързани