Регионът

Официално откриха ВиК системата в кв. „Луковица“ в Пещера

  27.03.2024 17:45             
Официално откриха ВиК системата в кв. „Луковица“ в Пещера

Днес се състоя официалното откриване на ВиК системата в кв. "Луковица". Фондация "Тръст за социална алтернатива" /ТСА/ изгради цялостна система за водопровод и канализация на най-новата част на кв. "Луковица", която ще подобри живота на 65 домакинства, част от които след като вече са закупили своите имоти, ще започнат да строят своите имоти.

Изградената система ще бъде дарена на Община Пещера, която има задължението да се грижи за нейното стопанисване чрез предприятието си "ВКС" ЕООД. Община Пещера поема и ангажимента да изгради пътната инфраструктура за местните хора.

На събитието присъстваха Нанси Шилър, Президент на фондация Америка за България, Сара Перин - изпълнителен директор на Тръст за социална алтернатива, кмета на Пещера Йордан Младенов заедно със своите заместници, Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, специалисти от местната администрация, представители на фирмата изпълнител, проектанти, граждани и гости.

На откриването Йордан Младенов каза :"През годините Община Пещера и ТСА полагат усилия да изградят инфраструктурата на новата част в този квартал. През 2022 г. със средства ва републиканския бюджет Общината изцяло ремонтира пътя , който води до квартала. Това, което откриваме днес ни дава основание да твърдим, че това е начинът за законно строителство , според нормативната уредба на Закона за управление на територията. Хората стават собственици на земя и строят своите жилища. Така те ще имат сигурност в домовете си , с необходимата инфраструктура - ток, вода, канал, улици и улично осветление. По този начин ще дадат и своя принос за Общинския бюджет, като си плащат данъците, местните такси и комунални услуги. "

ВиК е предпоследната фаза от иновативния модел, пилотиран от ТСА , който цели да представи едно от най-ефективните решения на проблем, пренебрегван през последните 80 години, с фокус върху регулацията и подобряването на жилищните условия на ромската общност.

Нанси Шилър благодари на градоначалника за конструктивното партньорство между двете страни, като подчерта, че придобиването на собственост е важна стъпка в изграждането на икономически устойчиви семейства.

Сара Перин допълни, че ТСА изпробва модела както в Пещера, така и в Дупница. "Регулацията и жилищните условия ще са сигурна предпоставка за живот на семейства, при които растат здрави деца, с потенциал да променят своето бъдеще и да реализират мечтите си.

Припомняме, че стартът на проекта бе даден на 27 септември 2023 година. Общата стойност на строително монтажните работи на ВиК системата е в размер на 1 406 498.35лв. с ДДС. Изградената нова мрежа е 1 435 метра, предназначена за захранване на 65 домакинства в допълнената част на кв. "Луковица".

(Зн)


Свързани