Понеделник, 20 Май 2024
 
Регионът

Музеят в Батак кани на Литийно шествие-поклонение по паметните места на 11 май

  08.05.2024 13:52             
Музеят в Батак кани на Литийно шествие-поклонение по паметните места на 11 май

Исторически музей-Батак с подкрепата на Община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”- Батак, комитет „Родолюбие“- Пловдив, Регионален клуб „Родова Памет“- гр. Батак и Народно читалище „4-ти май-1897г.“- гр. Батак
К А Н И
всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак, на
ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ-ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПАМЕТНИТЕ МЕСТА ОТ АПРИЛ 1876г.

на 11 М А Й 2024 г. /събота/
С Б О Р: 11:00 часа пред Исторически музей-Батак

ПОКЛОННИЦИ НА СВОБОДАТА,
НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ
ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ В АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ БАТАК!

Събитието е подходящо за деца и семейства.  

Литийното шествие - поклонение по паметните места от Април 1876г. поставя началото на честванията на годишнините от Априлската епопея.

Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 148 години, за да събере хората в центъра на селото. Следват гърмежите на черешов топ. Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей - Батак поръчва от името на признателните батачани - потомци.

Целта на шествието е да извървим пътя до всяко паметно място от Април 1876г., да изразим благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник. И след като минем по стъпките на дедите си, след като се поклоним пред подвига им, поднесем венците, изразим благодарността си чрез благодарствен молебен, минута мълчание и тържествен залп, започват честванията на годишнината от въстанието. 

През 2024 година се навършват 148 години от славната Априлска епопея в Батак!

На 11 май 2024г. за деветнадесета поредна година Исторически музей – Батак като научна и културна организация, професионално и морално отговорна за съхранението на историческата памет на родния ни град Батак, инициира Шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. от 11:00 часа.

Изработването и поднасянето на ВЕНЦИТЕ ОТ ПРИЗНАТЕЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАТАК за нас музейните работници е висока чест, дълг на синовна признателност и преклонение пред подвига на загиналите за националното освобождение на България.

Задължителни правила за всички участници в шествието:

1. Баташките деца с венците, работещите в музея и отецът водят шествието.

2. След тях са батачани.

3. Зад тях са всички родолюбиви българи, дошли от всички краища на страната да почетат с нас загиналите за свободата на България.

За пълната програма на възпоменателните събития в Батак писахме по-рано днес.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички