Други

Дами от Розово и Пещера приготвят великденски изкушения

  04.05.2024 07:11             
Дами от Розово и Пещера приготвят великденски изкушения

Дивият чесън край пещера „Снежанка“ в супа и сармички за Великден

Очакваме Великден – един от най-светлите християнски празници. Жива е отколешната традиция да се боядисват яйца, да се месят козунаци и да се пекат сладки. Празничната трапеза на този ден е богата и прелива от пъстри, вкусни изкушения.

Как ще посрещнат Възкресение Христово, разказаха пред „Знаме“ две майсторки на червените яйца, курабийките и гозбите.

Пещерката Елена Здравкова:

- На семейната трапеза традиционно присъстват боядисани яйца – червени и цветно обагрени в по-съвременен вариант. В последните години

практикувам декупаж

със салфетки и се получава нещо много красиво.

Навремето баба ми месеше великденски курабийки, приготвени от 12 яйца, много захар и свинска мас. Тестото минаваше през специална метална фунийка и сладките придобиваха къдравкава форма. Имаше и други видове – кръгчета, звездички и още какво ли не. Намазани с жълтък, отгоре се посипваха със захар.

Баба ми майстореше и т. нар. обредни сладки хлебчета под формата на колачета с дупка в средата, в която

грееше червеното яйце

Тях подарявахме на кумовете, кръстниците и кумиците за здраве и берекет в семействата им. В последните години приготвеният домашен пухкав козунак бе заменен с тези от магазина.

На трапезата също присъства зелената салата от маруля, репички, краставица, пресен лук, гарнирани с варени яйца.

Характерна за семейството ни е и великденската супа от всякакви зеленилки – спанак, лапад, киселец, моркови и

див чесън, растящ в изобилие край пещерата „Снежанка“

Ястието се приготвя простичко. Зеленчуците се задушават с мазнината и към тях се добавя фиде и 2-3 картофчета, нарязани на кубчета. Застройва се с 1 жълтък и лимон. Супата може да се овкуси с черен пипер или с други подправки.

С листата от дивия чесън пък свивам постни сармички с ориз – малки, колкото една хапка. С тях пълня две тенджери. На празника те се предлагат като предястие и първи изчезват от трапезата.

Великденският празник не минава и без основното ястие –

печенето агнешко с дроб сърмата

Освен традиционните вкусотии, важно е да запазим почитта към християнския празник и към светлината от Възкресение Христово, която ни води към добротата и смирението, допълни Елена Здравкова.

Васка Спасова от Розово също разкри част от кулинарните си тайни за празника:

- Боядисвам яйцата, както свекърва ми ме е учила. През годината събирам обелките от зрелия кромид. Два дни, преди да боядисам яйцата, заливам люспите с вода да пуснат червеникав сок. В четвъртък, деня, в който боядисвам, слагам белите в отварата, сваряват се и ги изваждам в тъмночервен цвят. Преди това ставаше на печка с дърва, а сега – на електрическа. Тази практика е отпреди 50 години.

Няма по-хубаво и по-трайно боядисано в червено яйце от тези с люспите от кромида

Свекърва ми поставяше първото боядисано червено яйце на източния прозорец – там, откъдето изгрява слънцето.

Пак от нея знам как се приготвят великденските курабийки и то в огромно количество, защото, заедно с яйце, те се раздават на хората в селото. Традицията продължава и сега. Ето и рецептата за сладките: Необходимите продукти са 12 яйца, 2 килограма захар, 4 килограма брашно, 2 буркана подквасено домашно мляко (или 3 кофичка купено), половин буркан свинска мас, малко олио и 4 амонячни соди. Към яйцата се прибавят захарта, млякото, маста и олиото и сместа се разбърква. После се слага брашното и амонячната сода. Омесеното на голяма топка тесто се поставя в тенджера

да престои 12 часа

Така приготвено, то минава през метална фунийка с връх на звездичка. С помощта на машината за мелене на месо, курабийките излизат досущ като истински гъсеници. Дължината им определям аз. Пекат се на 180 градуса за около 25 минути. Със сладките се напълва 50-литров съд, уточни Васка Спасова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички