Понеделник, 20 Май 2024
 
Други

Альоша Кадьов: Вплитам в дървото съвремието и традициите

  01.05.2024 07:58             
Альоша Кадьов: Вплитам в дървото съвремието и традициите

Творците братя Кадьови с обща изложба в галерия „Цвета Шуманова“

ВЕЛИНГРАД. Изложба живопис, графика и дърворезба в художествената галерия „Цвета Шуманова“ видяха жителите и гостите на курорта. В експозицията свои 23 творби представиха братята Альоша и Валентин Кадьови. Двамата художници завършват Техническия университет в София със специалността „Труд и техника и изобразително изкуство“. Альоша Кадьов придобива и специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ във великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира и графика.

Альоша и Валентин са старши учители в ПГ по дървообработване „Иван Вазов“ в курорта. Участват в общи изложби, организирани от Историческия музей и художествената галерия „Цвета Шуманова“.

- Г-н Кадьов, защо с брат ви избрахте Техническия университет  в София?

- Поради примера на нашия баща, който ни насърчаваше още като ученици да следваме неговия пример като занаятчия. След основното  ни образование  баща ни имаше желание да продължим да учим в Техникума по дървообработване „Вътрешна архитектура и дърворезба“ в нашия град. Помагайки му в работилницата, всеки ден по малко, и като се докосвахме до инструментите, ние неусетно се запалвахме и увличахме, и все по-интересно ни ставаше.

- Спомняте ли  си първите си работи?

- С дърворезба се занимаваме като постъпихме в техникума Техникума по дървообработване. Започнахме постепенно да се запознаваме  с изкуството и инструментите за дърворезба. С изминаване на годините в техникума  добре усвоявахме занаята от своите учители. Бяхме добри ученици и много се интересувахме от всичко, свързано с дърворезбата. Разбира се, постоянно  си изработвахме нещо допълнително в часовете по учебна практика по дърворезбарство. И така с години на учене и работа  ние се усъвършенствахме . За да си  добър дърворезбар, трябва да си и добър художник. Изобразителното изкуство вървеше ръка за ръка с дърворезбата и ни помагаше да изготвяме художествени проекти  в мащаб 1;1, по който изработваме дърворезбите с длетата  и резбарските чукове. Често рисуваме като изобразителни мотиви за дърворезба растителни, животински и човешки фигури, мотиви и геометрични форми – триъгълници, окръжности, полусфери и елипси. Това правим 24 години след завършване на техникума. А първите ни работи бяха кутии за бижута  с мотиви на овчарска и геометрична дърворезба, картина на елен в скок, икони на Мадоната с Младенеца и свети Георги Победоносец.

- От кого сте се учили?

- На дърворезба се научих от учителите ми по учебна практика  бяха възрастни учители. Завършили специалност дърворезба в Трявна. От всеки учехме неговия стил на изработване, имахме и посещения  с учителите ни  в техникуми по дърворезба, разглеждахме  и образци на резбарското изкуство  като църкви с техните пищни иконостаси, изработени от старите майстори. Посещавахме обществени сгради и стари къщи с резбовани тавани...

- От кои дървета става най добрата дърворезба?

- Най подходящи са липа, орех, дъб, бук, речна ела - това са широколистни дървесни видове. А от иглолистните - бяла мура. От тях извайваме различни предмети, които намират широко приложение в бита на човека. Както и икони, мебели с дърворезба, пана, картини, сувенири, скулптури...

- Имате ли свои тайни на техника?

- Всеки майстор има тайни и похвати, които прилага. За това ми помагат инструментите - 150 резбарски длета. Те са различни видове – прави, холкери, барокови, козиножки… Използват се и чукове – дървени, те са обикновен чук и египетски. Има и още много спомагателни инструменти и пособия за изработването на една дърворезба.

- Цени ли се дърворезбата у нас и чужбина?

- В България се цени много, защото е един от най-старите занаяти, а и все по-малко са майсторите, които го работят. А и защото ръчно се обработва дървото. Върху него майсторът предава заобикалящата ни съвременна действителност, но и традиции от възрожденска България, от фолклора. Родината ни е известна с дърворезбата и тя присъства неизменно в подаръчните сувенири.

- Как дърворезбата  коренспондира  с изобразителното изкуство  живопис и графика, с което се изявявате в изложбата?

- Те вървят заедно ръка за ръка, допълват се и се комбинират като композиции и сюжети. Получава се интересно представяне на тези изкуства  като едно цяло, а в тяхното съчетание се виждат една пъстрота и движение, живот на самите творби, които грабват зрителя.

- Защо избрахте учителската професия?

- Чрез нея мога да предам занаята и майсторството за изработване на дърворезба на подрастващото поколение. С учителската професия по-лесно и достъпно се достига до децата. Преподавам като старши учител  в ПГД “Иван Вазов“във Велинград по специални предмети – учебна практика, проектиране в дърворезбата, технология в дърворезбата, декоративно рисуване. Учениците имат голям интерес и с желание посещават часовете. За мое удовлетворение, има последователи от ученици и други деца извън училище. Това ме прави щастлив и доволен, и с удоволствие разкривам пред тях магията на дърворезбата. Правим изложби на различни места в града, включително в художествената галерия...

- Предвиждате ли  нови художествени изяви ?

- Да. В дните на Велинградските празници ще има изложба в художествената галерия. Ще участвам с картини живопис и дърворезби.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички